Nieuws Actueel

'Lager begin voor Europese beurzen'

Van onze redactie 14 oktober 2015

Image 5334429

,,De AEX lijkt zo'n 1 tot 2 punten lager te beginnen. De markt krijgt woensdag aardig wat economische data, zoals de industriële productie van de eurozone en de Amerikaanse winkelverkopen, te verwerken. Ook komt woensdagavond nog het zogenoemde Beige Book van de Fed naar buiten. Daarnaast staan er kwartaalcijfers van Bank of America en Wells Fargo op het programma", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

ASML zag de omzet in het derde kwartaal dalen ten opzichte van het vorige kwartaal. Ook voor het vierde kwartaal wordt een verdere daling voorzien. Het bedrijf bespeurt vergeleken met afgelopen zomer meer terughoudendheid bij sommige chipfabrikanten waar het gaat om investeringen in nieuwe productiemachines.

Intel

De Amerikaanse chipproducent Intel bracht na de slotbel op Wall Street de resultaten naar buiten. De belangrijke klant en aandeelhouder van ASML zag in het derde kwartaal de winst dalen, onder meer door de slinkende vraag naar chips voor pc's. De omzet bleef nagenoeg onveranderd en viel daarmee net als de winst hoger uit dan analisten hadden voorspeld.

Docdata liet weten zijn e-commercebedrijf te verkopen aan het Amerikaanse Ingram Micro voor 175 miljoen dollar. De topman van Docdata, Michiel Alting von Geusau, zal leiding geven aan de nieuwe dochtermaatschappij van Ingram, die orders afhandelt voor webwinkelbedrijven. Na de transactie bestaat Docdata uit een houdstermaatschappij met de dochterbedrijven IAI industrial systems en FEHA.

Verre Oosten

De aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen woensdag overwegend omlaag. Een lager dan verwacht Chinees inflatiecijfer droeg bij aan de zorgen over de situatie van de op één grootste economie ter wereld. Ook namen de producentenprijzen in China in september voor de 43ste maand op rij af.

De Nikkei in Tokio stond vlak voor het einde van de handel 2 procent lager. In China hield de Shanghai Composite het verlies beperkt tot 0,3 procent door de hoop op meer steunmaatregelen door Peking.

Euro

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 17.081,89 punten en doorbrak daarmee een zevendaagse winstreeks. De brede S&P 500 daalde 0,7 procent tot 2003,69 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,9 procent tot 4796,61 punten. De Amerikaanse bank JPMorgan Chase kwam na het einde van de handel met resultaten, die slechter waren dan verwacht.

In Europa gingen de beursgraadmeters eerder op de dag ook lager de handel uit. De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,4 procent in de min op 438,25 punten. De MidKap sloot vlak op 658,55 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs zakten tot 1 procent.

De euro was woensdagochtend 1,1395 dollar waard, tegen 1,1384 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,3 procent tot 46,82 dollar. Brentolie werd 0,2 procent duurder en kostte 49,34 dollar per vat.