Nieuws Actueel

'Lagere opening AEX'

Van onze redactie 9 juli 2015

Image 5067141

,,Er staat weinig macro-economisch nieuws op de agenda. Beleggers wachten vooral op Griekenland", stelde marktanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De Griekse regering moet donderdag met overtuigende voorstellen komen voor bezuinigingen en economische hervormingen. Die moeten ervoor zorgen dat er zondag een akkoord kan worden gesloten over verdere financiële steun voor het land. Lukt dat niet, dan lijkt het vertrek van de Grieken uit de eurozone aanstaande. Versteeg denkt dat de belangen zo groot zijn, dat zelfs Tsipras zal inzien dat hij met een oplossing moet komen.

Griekenland

De onzekerheid over de positie van Griekenland in de eurozone heeft gezelschap gekregen van de zorgen over de staat van de Chinese economie. De Chinese beurs noteerde donderdag kort voor de slotbel ruim 6 procent in de plus, na de grote verliezen van de afgelopen weken.

Er is weinig bedrijfsnieuws om de handel richting te geven. Internetwinkel bol.com, dochteronderneming van Ahold start begin 2016 met de bouw van een nieuw logistiek centrum in Waalwijk. Samenwerkingspartner Docdata zal daarbij zorgen voor het personeel en de dagelijkse leiding.

Gemalto

Gemalto kreeg een opdracht uit de VS om software te leveren waarmee ambtenaren de juistheid van paspoorten en andere identiteitspapieren kunnen controleren. Financiële details werden daarbij niet bekendgemaakt. RoodMicrotec maakte bekend dat de omzet in de eerste helft van 2015 met 3 procent is toegenomen. Ook voor het restant van 2015 wordt een duidelijke omzetgroei voorzien.

In Japan sloot de toonaangevende Nikkei-index donderdag 0,6 procent hoger op 19.855,50 punten. De Hang Seng in Hongkong won in navolging van het herstel in Shanghai ruim 4 procent.

Dow Jones

In Amsterdam sloot de AEX-index sloot woensdag 0,5 procent hoger op 459,04 punten en de MidKap wist met een winst van 0,1 procent te eindigen op 684,37 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs zagen de winsten oplopen tot 0,7 à 0,9 procent.

De aandelenbeurzen in New York sloten woensdag eensgezind met verlies. De Dow-Jonesindex sloot uitendelijk 1,5 procent in de min op 17.515,42 punten. De brede S&P 500 zakte 1,7 procent naar 2046,69 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq stond met 4909,76 punten 1,8 procent onder de slotstand van dinsdag.

De euro was donderdagochtend 1,1098 dollar waard, tegen 1,1070 dolar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,5 procent naar 52,44 dollar. Brent werd 1,1 procent duurder en kostte 57,68 dollar per vat.