Nieuws Actueel

'Lagere opening op Wall Street'

Van onze redactie 15 juni 2015

Image 5003528

De gesprekken tussen Griekenland en zijn schuldeisers werden zondagavond zonder resultaat afgebroken. Verdere discussie zal volgens Brussel plaats moeten vinden in de eurogroep, die donderdag bijeen komt voor een cruciale vergadering. Behalve de Griekse kwestie verwerken beleggers komende week het rentebesluit en de nieuwe economische ramingen van de Federal Reserve op woensdag.

Voorbeurs meldde de Federal Reserve Bank of New York dat de industriële bedrijvigheid in de economisch belangrijke regio rond New York onverwachts is gedaald ten opzichte van mei. De zogeheten Empire State-index, die de bedrijvigheid weerspiegelt, daalde van 3,09 in mei tot min 1,98. Economen rekenden in doorsnee juist op een stijging tot 6. Later op de dag volgend nog cijfers over de industriële productie in mei. Ook maakt branchevereniging NAHB cijfers bekend over de stemming onder huizenbouwers in de VS.

Dow Jones

Qua bedrijfsfondsen weten onder meer bouwbedrijven Standard Pacific en Ryland Group de aandacht op zich gericht. De bedrijven kondigden aan samen verder te willen. Daarmee onstaat de op drie na grootste huizenbouwer van de VS. Met de fusie is een bedrag gemoeid van 5,2 miljard dollar.

Ook farmaceut CVS Health kan rekenen op bovengemiddelde belangstelling. Het bedrijf is van plan de meer dan vijftienhonderd apotheken van detailhandelaar Target over te nemen voor een bedrag van 1,9 miljard dollar.

De effectenbeurzen in New York sloten vrijdag met rode cijfers. De Dow-Jonesindex eindigde 0,8 procent lager op 17.898,84 punten. De brede S&P 500 zakte 0,7 procent tot 2094,11 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,6 procent tot 5051,10 punten.