Nieuws Actueel

'Lagere opening voor Beursplein 5’

Van onze redactie 17 december 2014

,,Na de grillige handelsdag op dinsdag lijken de beurzen ook woensdag lager te gaan beginnen. De AEX lijkt daarbij onder de 400 punten te gaan openen. Wall Street wist dinsdag het hoofd niet boven water te houden ondanks een herstel in de oliesector. Naast de inflatiecijfers uit de eurozone en de VS is de blik gericht op het Fed-besluit'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Aan het overnamefront kondigde Philips aan voor circa 1 miljard euro de Amerikaanse producent van medische apparatuur Volcano te kopen. Volcano maakt beeldvormings- en meetapparatuur die gebruikt wordt bij vaatchirurgie. Philips verwacht de overname in het eerste kwartaal van 2015 af te ronden.

SBM Offshore

SBM Offshore maakte bekend dat juridisch bestuurder Sietze Hepkema met pensioen gaat. Hepkema blijft in functie tot de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in april volgend jaar. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie bevestigde verder dat de omzet dit jaar naar verwachting uitkomt op 3,3 miljard dollar (2,6 miljard euro).

Telegraaf Media Groep (TMG) liet dinsdag na sluiting van de beurs weten het jaar 2014 af te zullen sluiten met een negatief resultaat. TMG hield in de afgelopen maanden alle onderdelen tegen het licht en concludeerde dat de resultaten in veel gevallen ,,teleurstellend'' zijn. De kernactiviteiten zijn echter nog winstgevend.

De belangrijkste aandelenmarkten in het Verre Oosten lieten woensdag een wisselend beeld zien. De Nikkei in Tokio boekte een kleine winst van 0,4 procent. Beleggers stapten voorzichtig in de markt na de forse koersdalingen in de afgelopen dagen. Een tegenvallende Japanse exportgroei hield de winsten echter beperkt.

Laatste fase

De Amerikaanse beurzen verloren dinsdag terrein, vooral in de laatste fase van de handelssessie. Verliezen bij technologiefondsen en producenten van consumentengoederen overschaduwden een koersherstel bij energiefondsen. De Dow-Jonesindex sloot 0,7 procent lager op 17.068,87 punten. De S&P 500 daalde 0,9 procent tot 1972,74 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 1,2 procent tot 4547,84 punten.

Het handelsverloop op de Europese beurzen was dinsdag onnavolgbaar. Talloze keren wisselden bescheiden winsten en forse verliezen elkaar af. In het laatste handelsuur volgde een eindspurt, vooral dankzij koersherstel in de energiesector.

AEX

In Amsterdam eindigde de AEX-index met een winst van 1,9 procent op 403,79 punten en maakte daarmee bijna het verlies van 2,5 procent op maandag goed. De MidKap steeg 0,9 procent tot 618,34 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tussen 2,2 en 2,5 procent.

De euro was woensdag voor aanvang van de aandelenhandel 1,2485 dollar waard, tegen 1,2508 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,8 procent goedkoper op 54,92 dollar. Brentolie kostte 1 procent minder op 59,40 dollar.