Nieuws Actueel

Lagere winst voor ECB

Lotte Grimberg 19 februari 2015

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft over 2014 bijna een derde minder winst geboekt dan in 2013, vanwege gedaalde rente-inkomsten en hogere kosten. Dat maakte de ECB donderdag bekend.

Het nettoresultaat bedroeg 989 miljoen euro, tegen ruim 1,4 miljard euro een jaar eerder. Er kwam bijvoorbeeld minder geld binnen uit de staatsleningen die de ECB in het verleden opkocht, omdat steeds meer obligaties werden afgelost. Zo zakten de rente-inkomsten uit Griekse staatsleningen naar 298 miljoen euro, van 437 miljoen euro een jaar eerder.

BankbiljettenOok ontving de centrale bank minder rente uit nieuwe bankbiljetten die in omloop werden gebracht bij de banken. Verder moest de ECB geld uittrekken voor de oprichting van de Europese toezichthouder op de bankensector. Het personeelsbestand steeg daardoor van bijna 1800 naar bijna 2600. De personeelskosten van de ECB namen met een kwart toe tot 301 miljoen euro.

EurogebiedDe ECB liet verder weten dat eind januari een bedrag van 841 miljoen euro van de winst is uitgekeerd aan de nationale centrale banken van het eurogebied. Het restant van de winst, 148 miljoen euro, zal op 20 februari worden overgemaakt aan de nationale centrale banken.

De centrale bank meldde dat het jaarsalaris van ECB-president Mario Draghi vorig jaar met 0,4 procent is gestegen tot 379.608 euro.