Nieuws Actueel

Lakeman opent vuur op accountant ABN Amro

Rik Nizet 26 februari 2015

Financieel activist Pieter Lakeman houdt nu ook de accountant van ABN AMRO onder schot, nadat hij eerder de bank zelf had gedagvaard wegens de verkoop van in zijn ogen ,,ondeugdelijke'' renteswaps.

Hij dreigt tegen de betrokken accountant van KPMG een tuchtklacht in te dienen als die een jaarverslag van ABN AMRO goedkeurt, waarin onvoldoende duidelijk wordt gemaakt welke financiële risico's de bank loopt door de verkoop van die omstreden financiële producten.

Lakeman, die zegt met zijn bedrijf Swapschade op te treden voor gedupeerde mkb-bedrijven, denkt dat ABN AMRO 3,65 miljard euro opzij moet zetten verband met ingediende en nog in te dienen schadeclaims.

RenteswapsRenteswaps zijn ingewikkelde financiële producten die waren bedoeld om de risico's van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb'ers zijn in de problemen geraakt omdat ze verlies lijden op de renteswaps. Lakeman verwijt ABN AMRO de ondernemers te hebben misleid bij de verkoop van de renteswaps. Het is nog niet bekend wanneer zijn zaak tegen de bank voor de rechter komt.

In een brief aan KPMG waarschuwt Lakeman dat de accountantsfirma mogelijk zelf te maken krijgt met claims van potentiële beleggers als blijkt dat de financiële risico's in het jaarverslag en jaarrekening 2014 met betrekking tot de renteswaps onvoldoende duidelijk zijn gemaakt. ABN AMRO, nu nog in handen van de Staat, wordt nog dit jaar naar de beurs gebracht.