Nieuws Actueel

Lakeman sleept ABN AMRO voor de rechter

Lotte Grimberg 12 januari 2015

Financieel activist Pieter Lakeman dagvaardt staatsbank ABN AMRO vanwege de verkoop van "ondeugdelijke'' renteswaps aan mkb'ers. Dat meldt EenVandaag maandag, dat de dagvaarding heeft ingezien.

RentestijgingenVolgens Lakeman heeft ABN AMRO ondernemers misleid bij de verkoop van deze ingewikkelde financiële producten, die bedoeld waren om de risico's van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb'ers lijden nu juist verlies op deze producten en komen in financiële problemen.

RenteswapsBij renteswaps wordt de variabele rente geruild tegen een vaste rente. Die rente bleek echter niet zo vast te zijn als de bank deed voorkomen. Zo bleek ABN AMRO later de rente eenzijdig te kunnen verhogen. Ook moesten bedrijven soms extra geldstortingen doen, omdat de swap door de gedaalde rente een negatieve waarde had gekregen, stelt Lakeman.

Hij eist namens een groep klanten van ABN AMRO dat de bank de bestaande swapcontracten vernietigt en de te veel geïnde rente terugbetaalt.

RentelastenEen woordvoerder van ABN AMRO bevestigt een dagvaarding te hebben ontvangen. "Met alle mkb-ondernemers die een renteswap hebben en in de bedrijfseconomische problemen zitten, hebben we reeds contact. Mochten er ondernemers zijn die we onbedoeld over het hoofd hebben gezien, dan verzoeken we hen, met of zonder de heer Lakeman, contact met ons op te nemen en het probleem te bespreken'', zegt een woordvoerder. Volgens hem geldt in het algemeen dat door een renteswap de rentelasten voor ondernemers voordelig en bovenal voorspelbaar zijn.