Nieuws Actueel

Landgasthof Haarmühle klaar voor toekomst

Van onze redactie 1 mei 2015

Haarmuhle Clemens August Bruggeman Lenneke Lingmont

„Ze werkt hier met haar man. Dat gaat prima”, zegt eigenaar Clemens-August Brüggemann over zijn dochter Anne, die de hotelschool heeft. ,,Het bedrijf is klaar voor de toekomst. We hebben onder meer veel geld geïnvesteerd in de grote, nieuwe keuken. Daar is plek voor twintig man. Ook tijdens topdrukte kunnen we nu iedereen snel bedienen. We bakken trouwens ook dagelijks Duits brood in een aparte bakruimte. Dat brood wordt los verkocht. Mijn vrouw helpt onder meer bij het bakken. Ook jam komt uit eigen keuken. Verder is er aan de achterkant het nodige bijgebouwd. Of we op den duur een hotel openen? Momenteel zijn daar geen plannen voor, maar zeg nooit nooit.”

Open grens

De Haarmühle geldt al jaren als een begrip in de regio. De combinatie natuurschoon en water is een sterk punt van het bedrijf. De gasten komen zowel uit Duitsland als uit Nederland. „Het is hier altijd een relatief open grens geweest”, zegt Brüggeman. ,,De aanloop van Nederlanders was en is groot. Ik schat dat tegenwoordig 60 procent van de bezoekers van de andere kant van de grens komt. Het is altijd een komen en gaan geweest van verschillende nationaliteiten. Alleen in de oorlogsjaren was de Gaststätte gesloten. Pas in 1951 kon het restaurant weer worden geopend.”

De Haarmühle biedt werk aan dertig medewerkers in vaste dienst. Verder staan er zeventig parttimers onder contract. En er worden nog honderd mensen achter de hand gehouden die met Pasen en Kerstmis kunnen worden ingezet.

Foto: Clemens-August Brüggeman, eigenaar van Landgasthof Haarmühle. (Lenneke Lingmont)