Nieuws Actueel

Landschaplodge: een zelfvoorzienend huis in de natuur van Twentse makelij

Van onze redactie 8 juni 2015

Landschaplodge Schipperdouwes Architectuur

De lodge is verder van duurzame materialen gemaakt. Om maximaal gebruik te maken van alle beschikbare energie is gekozen voor een warmtepompboiler. Het afvalwater wordt op natuurlijke wijze gezuiverd door een helofytenfilter. Kortom, duurzaam volledig verantwoord deze in Twente ontwikkelde verblijfsaccommodatie voor wie op zoek is naar rust, voor vogelaars en natuurliefhebbers.

Prijsvraag Landschaplodge is een initiatief van Schipperdouwes Architectuur uit Delden. Het bureau won twee jaar geleden een door Natuurmonumenten uitgeschreven prijsvraag. Voor de uitvoering zijn De Groot Vroomshoop (gespecialiseerd in houtskeletbouw) en de Loohuis Installatiegroep uit Fleringen verantwoordelijk.

De Stichting Pioneering, die Twentse bedrijven helpt bij innovatie in de bouw, heeft voor subsidie en advies gezorgd en heeft kennis ingebracht. De stichting, waarin 130 bedrijven en instellingen deelnemen, maakte afgelopen week bekend dat ze van de Regio Twente en de provincie Overijssel toestemming heeft om tot en met 2018 door te gaan.

Op elke locatie te plaatsen

„Omdat er geen aansluiting op nutsvoorzieningen nodig is, kan de Landschaplodge op elke locatie worden geplaatst”, zegt architect Martine Schipper. „Dus ook op het dak van een hotel of als gastenverblijf bij uw woning. Maar hij is ontworpen voor verblijf in de natuur. De vier gekoppelde componenten kunnen met de rug tegen elkaar worden gezet. Hierdoor ontstaat een 360 gradenpanorama over het landschap. De componenten stapelen of geschakeld plaatsen, kan ook. Bij ondiep water kan de lodge op schroefpalen gezet worden en bij diep water wordt de lodge op pontons geplaatst.”

In najaar op de markt

De prefab vakantiewoning komt in het najaar op de markt. Wie kiest voor een uitvoering met aansluiting op de riolering, het elektriciteitsnet en de waterleiding is circa 60.000 euro kwijt. De geheel zelfvoorzienende lodge gaat rond de 90.000 euro kosten. Schipper: „Er liggen al verschillende offerte-aanvragen. Onder meer van hotels en van een ondernemer die vijftig lodges op het strand wil plaatsen.”

Beeld: Schipperdouwes Architectuur