Nieuws Actueel

Lang weekend drukt animo op Wall Street

Van onze redactie 2 juli 2015

Image 5051669

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 17.739 punten. De S&P 500 koerste onveranderd op 2077 punten en de Nasdaq moest 0,1 procent terug tot 5010 punten.

De banengroei in juni viel met 223.000 nieuwe arbeidsplaatsen lager uit dan verwacht. Bovendien werd het cijfer over mei flink naar beneden bijgesteld. Ook maakte het ministerie van Arbeid bekend dat de participatiegraad, ofwel het aantal mensen dat een baan heeft of zoekt, daalde tot 62,6 procent. Dat is het laagste niveau sinds oktober 1977. Beleggers reageerden echter wel positief op een daling van het werkloosheidspercentage tot 5,3 procent, het laagste niveau in zeven jaar.

Griekenland

De Griekse bevolking kan zich zondag uitspreken voor of tegen de voorstellen die de Europese geldschieters afgelopen weekeinde op tafel legden. Hoewel die voorstellen niet geldig meer zijn omdat de deadline voor een schuldakkoord inmiddels is verstreken, denkt premier Alexis Tsipras dat de volksraadpleging kan helpen alsnog tot een akkoord te komen.

Bankaandelen behoorden tot de sterkste dalers, evenals chemiebedrijven. Bank of America, Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo stonden tot 1,2 procent lager. Chemiereus DuPont verloor 2,4 procent.

Fiat Chrysler

Fiat Chrysler leverde 2,2 procent in nadat de Amerikaanse verkeersveiligheidsraad aankondigde waarschijnlijk maatregelen tegen de autofabrikant te zullen nemen. De NHTSA beschuldigde het bedrijf ervan mankementen aan zijn auto's structureel te laat te hebben gemeld. Bovendien zou Fiat Chrysler consumenten hebben misleid in zijn informatieverstrekking over potentiële gevaren.

De Duitse producent van grondstoffen voor kunstmest K+S zag zijn in New York genoteerde aandelen 1,7 procent in waarde dalen. Het bedrijf wees een overnamebod van 8,7 miljard dollar van zijn Canadese branchegenoot Potash af als te laag.