Nieuws Actueel

'Laten we niet in paniek schieten'

Rik Nizet 27 oktober 2015

Bewerkt vlees kankerverwekkend middelgroot

Alles moet met mate, vlees eten ook. Dat zegt de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie (KNS). De vereniging reageert op de waarschuwing van de Wereldgezondheidsorganisatie dat rood vlees en bewerkt vlees kanker kunnen veroorzaken. "Overdaad schaadt. Met mate blijf je in balans. Maar in Nederland hebben we een beperkte vleesconsumptie. Laten we bewust zijn dat er risico's zijn, maar laten we niet in een paniek schieten'', zegt een woordvoerster.WHO-onderzoek: Bewerkt vlees is kankerverwekkend

De KNS heeft het rapport van de wetenschappers nog niet bestudeerd en kan daarom niets zeggen over de conclusies. Volgens de WHO is bewerkt vlees kankerverwekkend en rood vlees mogelijk kankerverwekkend. Bewerkt vlees staat in dezelfde categorie als bijvoorbeeld zonnestraling. "Maar daar kun je niet zonder. En ja, verbrand vlees is niet gezond, daar heb je geen rapport voor nodig om dat vast te stellen."

AnalysesNadia Ameyah, directeur Wereld Kanker Onderzoek Fonds: "Uit onze uitgebreide analyses van wereldwijd wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van te veel rood of bewerkt vlees het risico op darmkanker verhoogt. Echter hoeven we rood vlees niet helemaal te laten staan omdat het ook gezonde voedingsstoffen bevat zoals eiwitten, ijzer, en zink. Waar het om gaat is om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben dat is gebaseerd op voornamelijk plantaardige voeding aangevuld met kleine hoeveelheden dierlijke voeding zoals vis, gevogelte en rood vlees."

OnderzoekHet Wereld Kanker Onderzoek Fonds is de enige stichting in Nederland die zich uitsluitend richt op de preventie en overleving van kanker door een gezonde voeding en leefstijl. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds financiert, analyseert en geeft voorlichting over wetenschappelijk onderzoek naar het verband tussen voeding, leefstijl en kanker.