Nieuws Actueel

Laurens de Groot: Van walvisredder naar succesondernemer

Bram de Vrind 9 december 2014

Laurensdegrootthenextentrepreneur

In de carrière van Laurens de Groot (34) is avontuur het sleutelwoord. Hij voer jarenlang over de wereldzeeën in zijn strijd tegen onder andere illegale walvisvaart, en runt nu een succesvol bedrijf dat drones inzet voor nobele zaken als de bescherming van nationale parken in Afrika. Dinsdag werd de startup Skycap van de gewezen crimefighter bekroond tot The Next Entrepreneur 2014.

Lees ook:

De 4 rijzende sterren van 2014Winnaar The Next Entrepreneur

Deze award van MKB Nederland en Rabobank wordt jaarlijks uitgereikt voor het meest vernieuwende bedrijf van Nederland. Volgens de vakjury is Skycap een bedrijf met 'wereldwijde potentie' dat de ideale combinatie van 'commercieel en humanitair' maakt.

Q: Hoe is je idealistische insteek als ondernemer ontstaan?A: "Ik heb acht jaar bij de politie gewerkt, waar ik me als rechercheur bezighield met milieuzaken. Vervolgens wilde ik eropuit, ondernemen. Voor mij is dat niet alleen geld verdienen maar ook risico’s durven nemen en het avontuur aangaan. Zo kwam ik uiteindelijk bij Sea Shepherd terecht, waar ik vijf jaar bezig was met de strijd tegen zaken als illegale walvisvaart door Japan rond Antarctica. Discovery heeft daarover de serie Whale Wars gemaakt.”

“Later verlegde ik mijn focus naar Afrika, waar we drones met camera’s gebruikten voor het opsporen van stropers. Ik dacht: dit is de toekomst. Ik heb toen een stichting opgericht, maar wilde niet geheel afhankelijk zijn van donaties. Daarom zijn we ook met commerciële toepassingen begonnen.”

Q: Waarvoor worden de drones ingezet? A: "We hebben nu 18 camera-drones: tien in zuidelijk Afrika, zes in Engeland en twee in Nederland. Ze worden gebruikt voor zaken als humanitaire hulp, milieu-inspecties en het maken van plattegronden. Onze klanten lopen uiteen van reservaten, waar we drones inzetten om stropers op te sporen, tot makelaars die huizenkopers willen laten zien wat het uitzicht wordt vanuit een appartement op de negende etage. Voor dat laatste gebruiken we overigens kabelballonnen, want drones mogen niet steden worden gebruikt."

Q: Wat is je droom, wereldheerschappij? A: "We willen één van de grootste players wereldwijd worden. Mijn droom is dat we daarvoor de komende jaren 30 tot 40 miljoen kapitaal ophalen. We zullen hard moeten groeien om de concurrentie aan te kunnen."