Nieuws Actueel

Lavrov: Iran en wereldmachten op 1 lijn

Van onze redactie 1 april 2015

Image 4833811

Hij zei dat een akkoord tussen de partijen binnen enkele uren wordt aangekondigd. Experts zijn gevraagd het document op te stellen, meldde persbureau TASS.

Voorlopig akkoord Het gaat om een voorlopig akkoord dat als raamwerk moet dienen voor een permanent akkoord. Er zijn in ieder geval afspraken gemaakt over controles van atoomwaakhond IAEA in Iran en, als tegenprestatie, voorzieningen voor opheffing van sancties voor Iran. Over het nucleaire programma van Iran wordt al 12 jaar onderhandeld.

Een diplomaat die betrokken is bij de onderhandelingen ontkende tegenover persbureau Reuters dat alle landen het eens zijn over de belangrijke thema's. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, vliegt echter wel al terug naar Parijs. Hij komt pas terug als hij ,,bruikbaar'' is, aldus een Franse functionaris.

Positief Lavrov is positief over de vorderingen in de atoomgesprekken. ,,Tot eind juni zullen experts de details uitwerken. Het venijn zit in de details, maar het resultaat is zeker binnen bereik'', aldus Lavrov. President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft contact gehad met zijn veiligheidsraad over de vorderingen.

Iran praat in Lausanne met de Verenigde Staten, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland over het Iraanse atoomprogramma. Ook de Europese Unie is bij de gesprekken betrokken. Westerse landen vrezen dat Iran werkt aan atoomwapens, hoewel Iran altijd heeft gezegd dat de nucleaire ambities vreedzaam zijn.

De partijen praten woensdag verder over het tijdelijke akkoord. De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken zei in de nacht van dinsdag op woensdag dat de gesprekken goed verliepen. Hij hoopt dat het akkoord woensdag op tafel ligt.