Nieuws Actueel

Leaseplan: 2015 jaar van kleine leaseauto

Van onze redactie 20 januari 2015

Wie van zijn baas nog een leasewagen krijgt, kiest in 2015 bij voorkeur de kleine zuinige modellen, verwacht Leaseplan dat dinsdag de resultaten over 2014 bekendmaakt.

Belastingregels aangescherpt Sinds de jaarwisseling zijn de belastingregels voor leaserijders opnieuw aangescherpt. Wie weinig belastingbijtelling wil betalen voor z'n leasewagen, moet noodgedwongen terugvallen op kleine modellen zoals de Peugeot 208, de Renault Clio, de Volkswagen Polo of de nog kleinere auto's zoals de Volkswagen Up, de Skoda Citigo en de SEAT Mii. In de eerste drie weken van het nieuwe jaar is die trend al zichtbaar.

De top 3 van meest-geleasde auto's van 2014 (Skoda Octavia Combi, Peugeot 308SW en Volvo V40) zal volgend jaar niet meer in de hoogste regionen te vinden zijn, is de verwachting. De belastingbijtelling van deze modellen is verhoogd van 14 naar 20 procent van de nieuwwaarde.

Of de run op de kleinere auto's ook betekent dat leaseplan met een kleinere winstmarge genoegen moet nemen, wil een woordvoerster van het bedrijf niet zeggen. Die marge is van meerdere factoren afhankelijk, stelt ze.

De leasemarkt krimpt. Toch wist LeasePlan vorig jaar een bescheiden groei te realiseren doordat mensen in de laatste maanden van 2014 nog snel de kans grepen om een fiscaal aantrekkelijke familiebak te leasen.