Nieuws Actueel

Leaseregelingen versoberen, privégebruik aan banden

Van onze redactie 27 september 2014

Dat blijkt uit een onderzoek onder bijna 4.000 leaserijders en 500 bedrijven. Ruim 90 procent van de grote bedrijven zegt de regelingen verder te versoberen. Bij kleinere bedrijven denkt de helft tot twee derde te bezuinigen op leasekosten. Een meerderheid van alle ondervraagde bedrijven geeft aan dat de keuzevrijheid van leaserijders wordt beperkt. Voorzitter Martin Huisman van de Vereniging Auto van de Zaak, belangenbehartiger voor leaserijders, reageert verbaasd. "De regelingen zijn in de voorbije jaren al versoberd. Als je het nu nog verder aanscherpt, is dat heftig."

Overheidsmaatregelen De geplande versobering staat nog los van nieuwe overheidsmaatregelen die binnenkort worden aangekondigd voor de jaren na 2015. Als die – zoals wordt verwacht – leiden tot hogere kosten voor ruim een half miljoen Nederlandse leaserijders, zullen medewerkers het niet pikken dat hun baas ook nog de regels aanscherpt, denkt Huisman. "Ik voorspel dat de trend dan snel keert. Zeker als de economie aantrekt en bedrijven weer personeel nodig hebben."

In veel leaseregelingen staan al afspraken over het maximale aantal privékilometers dat een werknemer mag rijden. Meestal ligt dat tussen de 10.000 en 15.000 kilometer. Controle is er zelden.