Nieuws Actueel

Leasetaks in de prullenbak

Martijn Vervest 27 oktober 2014

Als het aan de VVD ligt, gaat het plan van staatssecretaris Wiebes (Financiën) om de 1,2 miljoen leaserijders nog zwaarder te belasten, naar de prullenbak. Na de autobranche verzet ook de Tweede Kamerfractie van Wiebes' eigen VVD zich, meldt De Telegraaf.

Lees ook:

Special: Autosalon LeaseCO2-normen bijtelling aangescherptHet troetelkind van de fiscus

Wiebes wil dat vanaf 2016 vrijwel alle leaserijders met een nieuw contract onder het bijtellingstarief van 25 procent vallen. Zo’n 1,2 miljoen Nederlanders rijden een auto van de zaak en krijgen dan een lastenstijging van gemiddeld 167 euro per maand.Niet doen"We gaan dit niet doen" , belooft Kamerlid Neppérus. Ze vindt dat staatssecretaris Wiebes doof is gebleken voor kritische geluiden uit haar partij. Coalitiepartij PvdA wil Wiebes overigens nog niet de rug toekeren, aldus PvdA-Kamerlid Groot. Maar de PvdA is nog niet overtuigd dat het plan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën voor de bijtelling van leaseauto's "het meest ideale is''. PvdA-kamerlid Ed Groot laat weten open te staan voor alternatieven.

BegripStaatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft veel begrip voor de kritiek van de VVD op zijn plan voor een hogere fiscale bijstelling voor leaseauto's. Maar hij ziet weinig alternatieven om de liberalen tegemoet te komen, omdat hij zich ook te houden heeft aan het energieakkoord. Wiebes (ook VVD) zei dat kort voor een Kamerdebat over het Belastingplan voor volgend jaar.

Interpretaties"Als de Kamer een andere interpretatie van het energieakkoord wil, dan hoor ik het graag. Maar ik ben nu gebonden aan de interpretatie die het kabinet aan dat akkoord heeft gegeven'', zei Wiebes. Hij wilde niet zeggen welke andere interpretaties van het energieakkoord volgens hem mogelijk zijn.

OplossingWiebes liet doorschemeren dat hijzelf ook niet blij is met zijn plan voor de fiscale bijtelling. Maar volgens hem is de enige andere mogelijkheid het verhogen van de motorrijtuigenbelasting en daar voelt hij niets voor. Hij gaat ervan uit dat de VVD-fractie dat ook geen oplossing vindt.

BelastingplanDe VVD kreeg in haar kritiek maandag aan het begin van het debat over het belastingplan alvast steun van de SP. "Om nu heel abrupt heel veel mensen op te zadelen met giga-kosten, daar kunnen we niet mee leven'', zei SP-Kamerland Farshad Bashir. Hij vroeg Wiebes zijn plan in te trekken.

BespreekbaarTijdens het debat maandag zie Ed Groot, PvdA-kamerlid, dat hij de voorstellen afwacht die de VVD aankondigde om de bijtellingsplannen voor leaseauto's aan te passen. Hij noemde het bespreekbaar om de stapeling van subsidies voor sommige elektrische auto's aan te pakken. "Maar wil je de milieudoelen halen en toe naar 200.000 zeer energiezuinige auto's, dan moet je elektrisch en semi-elektrisch rijden blijven stimuleren'', aldus Groot.

MelkkoeHij sprak tegen dat de auto door het kabinet gebruikt wordt als "nationale melkkoe''. De belastinginkomsten uit auto's zijn juist de laatste jaren enorm gedaald, met ruim 6 miljard euro sinds 2008. Was dat niet gebeurd, dan waren er 200.000 auto's minder verkocht in Nederland, aldus Groot. De autobranche heeft geen reden te klagen, voegde hij er aan toe.