Nieuws Actueel

Leeggezogen gasveld zorgt voor verzakkingen in Rossum

Van onze redactie 4 maart 2015

Image 4792242

Het echtpaar woont op nog geen 16 meter van een voormalige gasput boven het veld waar in 1951 de energiebron werd ontdekt. Ook andere bewoners in Rossum hebben last van verzakkingen.

Tientallen jaren werd er gas gewonnen en sinds 2010 wordt er afvalwater van de olievelden in het Drentse Schoonebeek ingepompt. Het leeggezogen gasveld zorgde volgens de Rossumers daarvoor al voor verzakkingen. De ellende begon in 2006 toen de gaswinning werd beëindigd. Op sommige plekken is de bodem wel 3,5 centimeter gedaald.

Reparaties Thuis wijzen René en Marion Maseland grote scheuren in het stucwerk aan. Ze hebben 80 foto’s gemaakt en niet eens alle scheuren staan er op. Zo goed en zo kwaad als dat gaat, wordt er gerepareerd. „Maar als de ene scheur dichtzit, springt er een tweede naast.” Dinsdagmorgen hadden ze bezoek van een grote delegatie van Tubbergen, Dinkelland, de NAM, de provincie en van CDA-politica Bouwien Rutten. „Ze zijn zich het apezuur geschrokken. Goed dat ze het met eigen ogen hebben gezien. Ze hebben beloofd dat er stappen worden ondernomen.”

Schadevergoeding Maseland weet dat de NAM elders in het land schade vergoedt als de maatschappij tenminste als veroorzaker aan te wijzen valt. „Voor Twente is niks geregeld. Het pompen gaat hier nog twintig jaar door. We voelen ons machteloos. Ik heb wel eens gedacht: voor mijn part zakt de hele bende een paar meter naar beneden. Dan krijg je tenminste direct hulp.”