Nieuws Actueel

Leegstaande boerderijen in de Achterhoek vervangen door zonnepanelen

Van onze redactie 19 mei 2015

Zonnepanelen thinkstock

De gemeente Bronckhorst is namens de acht Achterhoekse gemeenten trekker van het project dat de naam ‘Zon op erf’ heeft gekregen. De gemeenten hebben met de provincie Gelderland opdracht gegeven aan AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

AgrariërsNaar verwachting stoppen er tussen nu en 2030 in de Achterhoek 1.500 agrariërs. De helft van de leegkomende boerderijen zal worden gesloopt, verwacht de gemeente Bronckhorst. Op elk van deze 750 erven zouden gemiddeld 4.000 zonnepanelen kunnen worden geplaatst.

Energieneutraal„Dat levert 750 megawatt productievermogen op”, zegt Arno Spekschoor, wethouder van de gemeente Bronckhorst. „Dat is de helft van het huidige stroomverbruik in de Achterhoek, dus daarmee zouden we een flinke stap maken om in 2030 energieneutraal te zijn, wat het doel is van de regio.”

Het plan is om tussen 2016 en 2019 een eerste stap te maken door als pilot vijftig vrijkomende erven om te bouwen tot deze zogenaamde ‘zonneboerderijen’. Om daarmee te kunnen beginnen vraagt AGEM nu 11 miljoen euro subsidie bij de provincie Gelderland. Boeren die belangstelling hebben voor het project kunnen contact opnemen met AGEM.