Nieuws Actueel

Leegstand door dalende omzetten, terwijl huren gelijk blijven of stijgen

Van onze redactie 22 december 2014

De hoge huurlasten spelen veel ondernemers door dalende omzetten parten. Waar de ene pandeigenaar bereid is mee te bewegen in conjuncturele neergang, wil of kan de ander dat niet. Michel ten Hag van Ten Hag Makelaars: „Eigenaren die wat ruimer in hun jas zitten of hun panden niet te zwaar hebben gefinancierd of zelfs vrij hebben, zullen we als bemiddelaar zo nodig adviseren om samen met de huurder naar een creatieve oplossing te zoeken. De huurprijs staat vaak niet meer in verhouding tot de gedaalde omzet.”

Zelf ziet Ten Hag een oplossing in omzetgerelateerde huurtarieven, maar geeft daarbij direct aan dat dat een lastige zaak wordt. ,,Daar is het Huurrecht voor detaillisten een veel te complexe materie voor. Voor omzetgerelateerde huurtarieven zul je de wet moeten aanpassen. Misschien zouden we dat toch eens moeten overwegen.”

‘Banken zijn de boosdoeners’

Vastgoed eigenaar Paul Morsinkhof is bereid naar huurders te luisteren, maar vindt dat de hoge huren niet alleen de schuld zijn van verhuurders. „Wij zijn erbij gebaat dat onze panden bezet blijven en we zijn gelukkig in de mogelijkheid om daar met een huurder over te praten. Maar dat houdt een keer op. Het is te makkelijk om naar de verhuurder te wijzen als schuldige voor de ellende van de huurder. De banken zijn de grote boosdoeners. Die hebben de boel in het slot gegooid.”

Morsinkhof vervolgt: „Het wordt tijd dat de overheid de banken die de boel twintig jaar geleden over de kling hebben gejaagd, nu een keer verplicht om het mkb wat lucht te geven. Het tegengestelde gebeurt. Vastgoedeigenaren worden met enorme kosten geconfronteerd. Onderwaarden van panden zijn mede ontstaan door investeringsadviezen van banken die geld roken in de gouden tijden en die zich door onvolledige prognoses en slechte marktonderzoeken hebben laten leiden. En nu zit iedereen met de gebakken peren.”

Foto: Robin Hilberink