Nieuws Actueel

Leegstand op bedrijfsterreinen in Den Bosch is historisch hoog

De gemeente Den Bosch heeft in totaal nog ruim veertig hectare aan bedrijfsterreinen beschikbaar. Helemaal verwonderlijk is dat niet omdat er tijdens de afgelopen (crisis)jaren gemiddeld een halve hectare per jaar verkocht is. Nu de markt aantrekt, heeft Den Bosch wel wat te bieden. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Jos van de Ven | Sandra Peerenboom 8 december 2016

Leegstand Den Bosch

Volgens directeur Antoon van de Water van RSP Makelaars in bedrijfspanden is het aanbod historisch hoog. "Maar niet alarmerend hoog. Je moet als gemeente grond in de aanbieding hebben om de markt iets te kunnen bieden." Den Bosch zit volgens Van de Water aan de bovenkant van de markt. "Dat er bijvoorbeeld in Heusden veel hectares worden verkocht heeft een klein beetje met de prijs te maken. Maar ook met de historie: Den Bosch heeft geen zware industrie omdat de regels voor milieu en geluid strenger zijn."

Nagenoeg vol

Daarbij heeft Den Bosch zich toegelegd op dienstverlenende bedrijven die niet per se op een groot bedrijventerrein hoeven te zitten. Bedrijventerrein De Rietvelden, met ruim 196 hectare het grootste in de gemeente, is nagenoeg vol. Dat er op De Rietvelden desondanks nog ruim twaalf hectare beschikbaar is, komt volgens Van de Water vooral omdat de gemeente terrein heeft teruggekocht van onder anderen Heineken en Michelin. Het college van B en W heeft op verzoek van de gemeenteraad een overzicht gemaakt van kavels op terreinen die direct beschikbaar zijn en het aantal bouwterreinen dat nog niet bouwrijp is. In de opsomming ontbreekt Heesch-West omdat het hier om zeer grootschalige kavels voor logistieke partijen gaat. Den Bosch heeft zich de laatste vijf jaar vooral geconcentreerd op kantoren en winkels.

15.000 vierkante meter

Zoals op De Herven: woonboulevard en kantoren. De afgelopen jaren is gemiddeld 15.000 vierkante meter leegstaande kantoorruimte per jaar omgezet naar vooral een woonfunctie. Volgens de gemeente is er het afgelopen anderhalf jaar vooral weer belangstelling voor kleinere kavels, zoals in Empel en in Nuland. Het nieuwe bedrijventerrein aan de Rosmalense Plas wordt voor een deel bouwrijp gemaakt voor de komst van dienstverlener Appèl.

Gerelateerde artikelen

Leegstand: 'Stad moet meer doen'Leegstand is vooral een probleem van ketensCreatievelingen in leegstand