Nieuws Actueel

Leerlingen leren skieën en samenwerken

Het wintersportseizoen is voor Martijn Zwinkels (45) de belangrijkste tijd van het jaar. Al zestien jaar organiseert hij voor leerlingen van middelbare scholen ski- en snowboardkampen en verruilt hij zijn woonplaats Breda in het wintersportseizoen voor een bestemming in de sneeuw.

Redactie 28 november 2016

Skileraar martijn zwinkels

Zwitserland is een van zijn favoriete landen, onder meer omdat openbare wegen er continu sneeuwvrij worden gemaakt, waardoor je weinig verkeershinder ondervindt. ,,Maar als ondernemer moet je er wel geduld hebben. Het heeft lang geduurd voordat ik een vergunning kreeg om skiles te mogen geven. Alle inwoners zijn eigenaar van zo'n gebied; iedereen mag zijn mening geven."

OpgeladenMet het wintersportseizoen breekt voor Martijn een enorm drukke periode aan. Hij organiseert de reis niet alleen, hij begeleidt de groepen ook ter plaatse. ,,Als de ene groep is vertrokken, dient de volgende zich alweer aan. Het kost veel tijd en energie om alles tot in de puntjes te organiseren. In de zomer doe ik daarom zo min mogelijk; dan kom ik tot rust. Inmiddels ben ik helemaal opgeladen; ik heb er weer zin in."

Wanneer 50 leerlingen met elkaar in een huis zitten, heeft dat nogal wat voeten in de aarde. De jongeren leren hoe ze door samen te werken de boel op orde kunnen houden. ,,Een warme maaltijd verschijnt niet zomaar op tafel. Daar moet iedereen om de beurt aan bijdragen." Lachend: ,,Sommige jongeren weten niet eens wat een courgette is. Als ik ze vraag die te snijden, pakken ze een paprika."

OffpisteMartijn staat er niet alleen voor in het wintersportgebied. Hij neemt vrijwilligers mee uit Nederland, meestal studenten van een sport- of recreatieopleiding. ,,Ik kom nooit mensen tekort. Ik heb inmiddels een bestand van 75 begeleiders en een lijst met 25 geïnteresseerden."

In de afgelopen jaren heeft Martijn een goede reputatie opgebouwd. Veiligheid is daarbij een vast aandachtspunt. Martijn drukt de leerlingen op het hart zich aan de regels te houden en nooit op verse poedersneeuw te skiën. ,,Ga nooit offpiste. Dat is levensgevaarlijk, weten we sinds het ongeluk van prins Friso. Van de dodelijke ongevallen gebeurt 80 procent buiten de piste. Zo'n risico moet je niet opzoeken. Offpisteskiën verstoort bovendien het ecosysteem. Ook in wintersportgebieden moeten we voorzichtig met de omgeving omgaan."