Nieuws Actueel

Lege winkelstraat op zondag in Zwolle: zonde of zegen?

's Zaterdags is 't dringen, 's zondags is het uitgestorven in het centrum van Zwolle. 'Jammer', zegt de een. 'Heerlijk', vindt de ander.

Van onze redactie 23 november 2015

Zwolleanp

"Geef ons duidelijkheid", smeekt winkeluitbater Remko van der Haar bijna. Zijn kledingzaak in de Zwolse Diezerstraat wordt zaterdag overrompeld maar, is zondag net als alle andere winkels in de shoppingstraat gesloten. Tegen zijn zin want Van der Haar zou de deuren graag open doen. "Er moet een duidelijke agenda komen. Officieel is de eerste zondag van de maand koopzondag maar dit is niet zo in de zomermaanden", aldus Van der Haar. "Als de gemeenteraad er niet in slaagt moeten ze de keuze bij de ondernemers leggen."

Achtervolgt door regenbuien en kille windstoten haasten de mensen zich van winkel naar winkel. Tijd om stil te staan is er niet. "Natuurlijk ben ik voor koopzondag!", vertellen moeder en dochter in koor. "Hoe meer keuze, hoe beter" Winkeluitbater Marit Hulswit is niet overtuigd. "Onze omzet op koopzondag is lager dan op zaterdag. Misschien zijn koopzondagen enkel goed voor grote steden?"

Zondag verplaatst de drukte zich naar museum de Fundatie. In de Diezerstraat kuieren enkelingen rond. Sharon Tibot en Rik Schrijver vinden het troosteloos. "Jammer dat er zo weinig activiteiten zijn op zondag. Zonde van het weekend", stelt Tibot. "Zelfs supermarkten sluiten op zondag", zegt Schrijver. "Koopzondagen, zoals in Amsterdam en Utrecht, dat kunnen wij ook." Op de Grote Markt wandelen Remco en Liset Zwolschen met de kinderwagen, genietend van de rust. "Voor mij hoeft een koopzondag niet", aldus Liset. "Ik ben er niet tegen. Eigenlijk is het wel gezellig als de rolluiken opgetrokken zijn en de winkels open maar, is het dan nog rustig?"

Wat vinden jullie? Zijn koopzondagen een zegen of een zonde? Reageer hieronder.

Foto: ANP