Nieuws Actueel

Legomeisje gaat op avontuur

Bram de Vrind 20 augustus 2014

Misschien heeft de schattigste klachtenbrief ooit effect gehad. Lego heeft besloten het klassieke jongens-meisjespatroon te doorbreken en komt met vrouwelijke wetenschappers in zijn speeldozen.

De 7-jarige Charlotte Benjamin beklaagde zich er begin dit jaar in een brief aan Lego over dat er geen leuke meisjeslego is. "Alles wat de meisjes deden was thuis zitten naar bed gaan en shoppen en ze hadden geen werk. Maar de jongens gingen op avontuur, hadden werk, redden mensen en hadden werk en zwommen zelfs met haaien... Ik wil dat je meer legomeisjes maakt en dat ze op avontuur gaan en plezier maken ok!?!"

ViraalHet schattige briefje dat viraal ging op internet, past in een brede stroom van kritiek op de stereotiepe manier waarop speelgoedproducenten omgaan met genderpatronen.

PaleontologieLego heeft daar intussen op ingespeeld. De stoere legopiraat en dappere -politieagent krijgen binnenkort gezelschap van enkele slimme dames die zich bezighouden met chemie, paleontologie en sterrenkunde.

Overleven"We willen onze portfolio verbreden, zodat we aantrekkelijker worden voor meisjes", zegt Helene Teichert van de Deense speelgoedfabrikant tegen zakenkrant De Tijd. "Rond 2000 was Lego bijna failliet. Om te overleven moesten we ons richten op jongens."

94 steentjes per wereldbewonerLego realiseert intussen weer groei. De nettowinst bedroeg 295 miljoen euro in 2009 op een omzet van 1,6 miljard euro. In 2013 was dat 820 miljoen euro op 3,4 miljard euro. Gemiddeld bezit elke inwoner op aarde 94 Lego-steentjes.

DoorbrekenLego probeert volgens Teichert de klassieke genderpatronen te doorbreken, 'niet alleen door meer vrouwelijke figuren te lanceren, maar ook door ze geen stereotiep karakter te geven.'

Lucy WyldstyleHet speelgoedbedrijf heeft daaraan bijvoorbeeld invulling gegeven in The Lego Movie (2014). Hoofdkarakter Lucy Wyldstyle (foto) is stoer en weet veel van techniek.