Nieuws Actueel

Lekker! Zeewier van eigen bodem

Van onze redactie 3 juni 2015

Image 4969984

Er gaat geen borrel voorbij of mensen vragen Koen van Swam (27) van Stichting Noordzeeboerderij gekscherend 'hoe is het met je wiertjes?' ,,Maar als je uitlegt wat je allemaal met zeewier kunt doen, zijn ze verbaasd. 'Waarom wordt het niet allang op grote schaal geteeld', vragen ze dan. Dat begrijp ik ook niet.''Zeewierteelt zit bomvol eiwitten. Het gewas is te gebruiken als diervoer of in de sushi. Bedrijven maken er bioplastics en geneesmiddelen van. Zeewier bevat de zoetstof mannitol en het verdikkingsmiddel alginaat. Het zit in yoghurt, tandpasta, in lippenstift en mascara.Al dat wier komt uit Azië of uit Frankrijk, waar het in het wild groeit. ,,Door het weg te plukken, breng je de natuur schade toe,'' zegt Van Swam. ,,Bovendien slepen bedrijven het wier na de oogst de hele wereld over. Slecht voor het milieu.''ZenuwenVan Swam plantte het wier in november. Op 10 kilometer uit de kust bij Texel, boven een gebied met de naam Razende Bol. Elke keer als hij zijn dakraam hoorde klapperen in de storm, gierden de zenuwen hem door de keel. ,,De plantjes waren een halve centimeter groot. Geen idee hoe die zich zouden houden in de sterke stromingen."Inmiddels bungelen aan de lijnen tussen de boeien slierten van anderhalve meter lang. Het is een kilo of 50. Volgend jaar is het een veelvoud daarvan, verzekert Van Swam.MilieuvoordelenHij somt de milieuvoordelen op. ,,Er zijn geen pesticiden nodig. Bovendien zuivert zeewier het water. Door de landbouw komen veel meststoffen in het water terecht en uiteindelijk ook in de Noordzee. Zeewier haalt die nutriënten uit het water. En een boerderij op zee is een mooie plek voor vissen en andere dieren om te schuilen.''Van Swam verbouwt twee soorten die van nature in de Noordzee voorkomen: vingerwier en suikerwier. Ze worden opgekweekt tot miniplantjes en aan lijnen gehangen. Na een tijdje wikkelt de boer ze om dikkere lijnen aan speciale boeien. ,,Het wier groeit snel. Binnen een halfjaar is het rijp voor de oogst.''Zeewierteelt is niet nieuw in Nederland. Het wordt al verbouwd in de Oosterschelde. Maar wier verbouwen op volle zee is een andere tak van sport. ,,Het is echt pionieren,'' zegt Van Swam. ,,Rijkswaterstaat heeft een gebied aangewezen voor de boerderij, maar het was niet onze eerste keus. De stromingen zijn daar zeer sterk. Niemand wist hoe het gewas zich zou houden. Nu weten we dat het stevige stromingen en stormen kan doorstaan.''In de toekomst ziet de stichting mogelijkheden om boven de Waddeneilanden en voor de Noord- en Zuid-Hollandse kust zeeboerderijen te ontwikkelen. ,,Nederland heeft een naam hoog te houden als het gaat om voedselproductie. Zeeboerderijen zijn een logische volgende stap. De aarde bestaat voor twee derde uit zeewater. Als je daar gewassen verbouwt, put je het land en de zoetwatervoorraad minder uit. Zeewierteelt is heel duurzaam.''