Nieuws Actueel

Lekker500 2016: Eerste plaats Jonnie Boer

De jaarlijkse race om de eerste plaats in restaurantgids Lekker500 is gewonnen door Jonnie Boer van restaurantDe Librije in Zwolle. Jannis Brevet van restaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen, die de afgelopen twee jaar de nummer 1 was, zakt een fractie terug. Hetzelfde gebeurt met Jacob-Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen: hij gaat met miniem verschil van de tweede naar de derde plaats in de Lekker500 van 2016. De Librije kwam van de derde plaats.

Rik Nizet 26 oktober 2015

Lekker500 jonnie boer 335

De jaarlijkse race om de eerste plaats in restaurantgids Lekker500 is gewonnen door Jonnie Boer van restaurant De Librije in Zwolle. Jannis Brevet van restaurant Manoir Inter Scaldes in Kruiningen, die de afgelopen twee jaar de nummer 1 was, zakt een fractie terug. Hetzelfde gebeurt met Jacob-Jan Boerma van restaurant De Leest in Vaassen: hij gaat met miniem verschil van de tweede naar de derde plaats in de Lekker500 van 2016. De Librije kwam van de derde plaats.

Voor het eerst in het 38-jarig bestaan van de restaurantgids is er nauwelijks onderling verschil tussen de bovenste drie. "De topchefs van ons land zijn zo ontzettend goed en ze groeien zo zeer naar elkaar toe, dat er bijna geen onderscheid meer te maken valt. Je kunt het vergelijken met het moeten kiezen tussen Mozart, Bach en Beethoven. Dat lukt bijna niet", licht hoofdredacteur Annelies Pijper toe. Reactie Jonnie Boer"Ik ben er heel blij mee hoor. Begrijp me niet verkeerd. Maar ben ik dan beter dan een ander? Als het om schaatsen gaat en je rijdt de snelste tijd, ben je het snelste en dus de beste. Maar met eten…", aldus topchef Jonnie Boer in een eerste reactie.

Beleving nieuwe locatieDe keuze voor De Librije werd, naast de onberispelijke kwaliteit van de keuken, uiteindelijk mede bepaald door de beleving van de nieuwe locatie in de flitsend verbouwde voormalige Zwolse vrouwengevangenis en het totaal van design, decorum en samenwerking van de brigades.

Top-100De Lekker500 heeft stevig ingegrepen in haar Top-100. Hoewel er maar zes restaurants uit de lijst verdwenen en er evenveel nieuwe bij kwamen, wisselden nogal wat kandidaten van plaats. Zo stijgt Beluga Maastricht van Hans van Wolde vier plaatsen en betreedt daarmee de Top-10 op de 7de plaats. De Lindehof van Soenil Bahadour in Nuenen nadert de Top-10 door een stijging van 17 naar 14. Le Restaurant van Jan de Wit in Amsterdam stijgt zeven plaatsen (naar 45), terwijl Wolfslaar in Breda van 75 naar 69 is doorgeschoven (+6). Opvallend is de notering van Het Roode Koper in Ermelo: van 83 naar 72 (+11), en Bord'eau in Amsterdam zet zijn opmars voort door van 72 naar 57 te klimmen (+15). Net als vorig jaar is Librije's Zusje in Amsterdam de grootste stijger met een lift van 50 naar 30 (+20). Bij de dalers zijn de afstanden niet zo spectaculair, hoewel Dorset in Borne geconfronteerd wordt met een val van veertien plaatsen (naar 76). Er werden ook 64 nieuwe restaurants tot het jaarlijkse gezelschap van 500 toegelaten.

Lekker500Lekker500 2016 is een uitgave van Pijper Media in Groningen. De 2016-versie telt 340 pagina's.