Nieuws Actueel

Lelystad Airport brengt banenmotor op gang

Caroline Spilt 31 maart 2015

Lelystadairport1065

Met de ontwikkeling van Lelystad Airport komt in de regio een banenmotor op gang, zeggen de provincie Flevoland en de gemeente Lelystad. Ze rekenen op langere termijn op duizenden nieuwe banen.

Het besluit om het vliegveld in de polder te laten groeien tot een volwaardige luchthaven is dinsdag met publicatie in het Staatsblad officieel geworden. Lelystad Airport gaat vanaf 2018 een deel van de groei van het vliegverkeer van Schiphol overnemen. Het gaat dan vooral om vakantievluchten. Schiphol krijgt daardoor meer ruimte voor vluchten met passagiers die overstappen.

Indirecte werkgelegenheidDe stapsgewijze groei van Lelystad is gelimiteerd tot 45.000 vliegbewegingen per jaar. Volgens eerdere ramingen levert dat in 2023/2024 al vierhonderd nieuwe banen op. Dat aantal groeit tot 2400 banen in 2040 als naar verwachting het maximale aantal vliegtuigbewegingen is bereikt. Daarnaast rekenen de provincie en gemeente ook op groei van de zogenoemde indirecte werkgelegenheid (toeleveranciers) met een paar duizend banen.