Nieuws Actueel

Lemelerveld wil ook meer koopzondagen

Ondernemers in Lemelerveld willen uitbreiding van het aantal koopzondagen. Nu is het voor de middenstand in de zuidelijke kern van de gemeente Dalfsen toegestaan acht keer per jaar de deuren te openen. "Het doet ons pijn te zien dat op zondag half Lemelerveld winkelt in omliggende plaatsen als Heino en Raalte", zegt Johan Neppelenbroek, eigenaar van de Coop, maar ook bestuurslid van OndernemersverenigingLemelerveld (OVL).

Van onze redactie 8 december 2015

Boodschappeninternetshoppenwagentje

Zijn klanten gaan op zondag naar Heino, omdat 5 kilometer verderop supermarkten het hele jaar door op die dag mogen openen en de nieuwe Albert Heijn de Lemelervelders uiteraard van harte welkom heet. De belangenclub heeft inmiddels een verzoek bij de gemeente Dalfsen ingediend voor verruiming naar minstens twaalf koopzondagen en een extra mogelijkheid in de vakantieperiode. "Zodat optimaal ingespeeld kan worden op de toeristen die in deze periode Lemelerveld bezoeken. En zodat deze toeristen niet naar omliggende winkelkernen gaan om boodschappen te doen."

GeloofsovertuigingHet voorstel van de ondernemersvereniging gaat het waarschijnlijk niet halen, bleek onlangs tijdens een APV-vergadering van de gemeenteraad. Een meerderheid van de politici gaf aan niets te zien in de extra openstelling. Tot teleurstelling van Neppelenbroek. "Als dat vanuit geloofsovertuiging is, dan mag dat. Maar dan ga je toch niet naar de winkel, denk ik dan."

Wat dat betreft, vindt ook Neppelenbroek, heeft Lemelerveld qua volksaard meer met de gemeente Raalte dan met de andere kernen van Dalfsen. Met die stelling is ook Bas Wagenmans van het gelijknamige bedden-, meubel- en vloerenbedrijf het eens. De acht zondagen dat winkels in Lemelerveld open mogen, draaien als een tierelier. Dus ziet hij graag een verruiming. "Op dit moment is acht net genoeg, maar de ontwikkelingen in de meubelbranche vragen om uitbreiding. Ik werk weleens op zondag op kantoor en dan zie ik mensen voor een dichte deur staan. 'Wat gek', denken ze dan."

Apart dorpLemelerveld is in de ogen van Wagenmans na de gemeentelijke herindeling van 2001 altijd een 'apart' dorp geweest, dat destijds prompt bij Dalfsen werd gevoegd. "Behandel ons dan ook nu als een apart dorp. Dalfsen heeft Lemelerveld een pilot voor de koopzondagen gegeven en die is bevallen. Geef ons dan nu ook tien of twaalf mogelijkheden. De klanten lopen anders gewoon weg."

Het college van burgemeester en wethouders van Dalfsen wenst niet publiekelijk te reageren op het voorstel. "We informeren de ondernemersvereniging over ons besluit", meldt een woordvoerder.