Nieuws Actueel

Lentestorm: Vrachtwagens omver, vliegtuigen aan de grond

Bram de Vrind 31 maart 2015

Storm garuda schiphol 425

Het verkeer heeft dinsdagochtend veel last van de harde wind. Meerdere vrachtwagens zijn omvergeblazen en op de A35 bij Borne in Twente is een boom op de weg gekomen. Een rijstrook ging dicht, het verkeer 'kon er mondjesmaat langs', aldus Rijkswaterstaat. Verspreid over het land stond kort na achten meer dan 350 kilometer file.

De A50 is op twee plekken dicht, allebei richting Eindhoven. Bij Veghel en bij de Waalbrug zijn vrachtwagens gekanteld. Op de Ketelbrug (A6 richting Lelystad) blies de wind twee trucks omver. Ook die weg is afgesloten. Het is niet bekend wanneer de wegen weer kunnen worden vrijgegeven. Het verkeer in de Noordoostpolder zou normaal moeten omrijden over de N50 richting Zwolle, maar die weg was een tijdje in beide richtingen dicht. Bij de Ramspolbrug was een vrachtwagen met piepschuim gekanteld. Het verkeer vanuit het noorden kan ook omrijden via Zwolle en Amersfoort.

Zeer drukke spitsDe ANWB meldt een zeer drukke ochtendspits. Normaal gaat het om ongeveer 150 kilometer file. Rond 08.15 uur stond er ongeveer 350 kilometer. "Dat is veel. We hadden ingezet op 250 kilometer op het hoogtepunt, maar daar komen we wel bovenuit", zegt de verkeersdienst.

Kapotte vrachtwagenHet verkeer is ook ontregeld op de A20. Bij knooppunt Gouwe in de buurt van Gouda staat een kapotte vrachtwagen. Daardoor is een file van ongeveer 10 kilometer gegroeid tussen knooppunten Terbregseplein en Gouwe. De wielen van de truck zijn in de berm gezakt. Een zware kraan moet de vrachtwagen weghalen, maar die staat ook in de file. "Die vrachtwagen is pas na de spits weg. Dat heeft gevolgen voor de ochtendspits bij Rotterdam en daar komen veel snelwegen op uit. Dit wordt een sneeuwbal die gaat rollen", aldus de ANWB.

Vluchten geannuleerdZo'n tachtig vluchten zijn dinsdagochtend geannuleerd op Schiphol als gevolg van de harde wind. Ook zijn er vertragingen van ongeveer een halfuur, die in de loop van de ochtend kunnen oplopen. Een woordvoerder van de luchthaven verwacht dat het zeker de hele dag stormachtig blijft.

BaangebruikHet baangebruik is door de sterke westen- en noordwestenwind niet optimaal. Ook het inkomend vliegverkeer heeft last van de wind. Reizigers moeten voor hun vertrek goed de vluchtinformatie checken via de app of website. Ook mensen die iemand van Schiphol komen ophalen, doen er volgens de woordvoerder slim aan dit te doen.

OmboekenDe KLM heeft al een aantal vluchten, vooral binnen Europa, geschrapt. Een woordvoerder zegt dat de KLM passagiers probeert om te boeken en vooraf te informeren over vluchten die niet doorgaan. Een aantal KLM-vluchten met bestemming Schiphol is uitgeweken.

Nauwelijks lastAnders dan op Schiphol zijn op Rotterdam The Hague Airport dinsdagochtend nog geen binnenkomende of uitgaande vluchten uitgevallen. "Het waait hier wel hard, maar we hebben er nauwelijks last van", aldus een woordvoerder die meldt dat slechts één vlucht lichte vertraging heeft opgelopen. "Dat was meer vanwege de regen dan door de harde wind. In de loop van de dag gaat de wind draaien en dan bekijken we de situatie opnieuw."