Nieuws Actueel

Let op voor Franse boetes!

Rik Nizet 14 juli 2015

Gendarmerie politie frankrijk 335

Veel bedrijven sluiten deze weken voor een welverdiende vakantie. Voor degenen die afreizen naar Frankrijk let op! Er zijn nogal wat nieuwe zaken die niet mogen achter het stuur. Bepaalde dingen die we in Nederland gewend zijn, leiden in Frankrijk al snel tot flinke boetes. De regels gelden ook voor fietsers.

Bestuurders kunnen volgens een bericht van de Verkeers Informatie Dienst maar beter hun meegenomen broodje eten op een van de vele stopplekken langs de tolweg. Achter het stuur eten kan namelijk leiden tot een boete van 75 euro. En daar blijft het niet bij: ook het volume van de muziek te hoog zetten (75 euro) en het dragen van oordopjes/koptelefoon (135 euro) leidt tot boetes. Vrouwen die hun lippenstift willen bijwerken kunnen dat beter niet achter het stuur doen. Zelfs in de file leidt dit bij constatering door de politie tot een heffing van 75 euro.

Ook voor toeristenDe Franse politiek bindt de strijd aan met in hun ogen verkeersgevaarlijk gedrag. Alle regels worden teruggevoerd op een artikel in de Wegenverkeerswet dat stelt dat iedereen altijd alert genoeg moet zijn om in elke situatie direct te reageren. Verbod op oordopjesHet verbod op oordopjes is de nieuwste maatregel: dit is per 1 juli ingegaan. Andere verkeersregels zijn al een tijdje van kracht, maar volgens de Franse politie zijn ze zelfs voor Fransen vaak onbekend. De regels gelden voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers.