Nieuws Actueel

'Leusdens trots' AFAS turnt HMH om tot AFAS Live

Na theaters en een voetbalclub, heeft het Leusdense AFAS met de Heineken Music Hall nu ook een concertzaal in handen. Kent de groei een grens? Het AD voelt algemeen directeur Bas van der Veldt aan de tand.

Artwin Kreekel 21 september 2016

HMH AFAS Leusden automatiseringsbedrijf

Het begint zo langzamerhand wel erg lastig te worden een avondje uit te gaan, en níet ergens op het toegangskaartje de naam van het Leusdense automatiseringsbedrijf te zien. Die prachtige toneelvoorstelling in de Stadszaal van de Flint? Mede mogelijk gemaakt door AFAS. Het musicalspektakel Lion King bijwonen in het Circustheater in Scheveningen? Mede mogelijk gemaakt door AFAS. Naar een wedstrijd van AZ in het thuisstadion in Alkmaar? Juist...

Sponsor

Afgelopen vrijdag maakte de softwaregigant bekend vanaf 1 januari ook nog eens naamgevend sponsor te worden van de Heineken Music Hall (HMH) in Amsterdam. Deze concertzaal, met 6000 zitplaatsen, werd vijftien jaar geleden geopend en is al die tijd in handen geweest van de bierreus. Als het meezit met de vergunningen, wacht de gevel nog dit jaar acht nieuwe letters voor haar nieuwe naam: AFAS Live.

Sponsorschap

Volgens Bas van der Veldt, algemeen directeur van AFAS, lag het sponsorschap van de HMH eigenlijk voor de hand. ,,Net als sport en theater is muziek pure emotie. Zelf ben ik een muziekfreak. Dus toen bleek dat het contract van Heineken af zou lopen, zijn we daar op ingesprongen."

Naamgeving

Over de naam is wat langer nagedacht. ,,Heineken Music Hall wordt door bijna iedereen afgekort tot HMH. En daarmee ben je gelijk de naam van de sponsor kwijt. Dat wilden we voorkomen. Bij ons zeg je niet 'we gaan naar de Live'." De naam zorgde op internet desondanks voor flink wat negatieve reacties. ,,Twitterzeikerds heb je altijd. Dat het wat tijd kost om te wennen, begrijp ik wel. Maar over een paar jaar heeft niemand het nog over de HMH. Ook omdat het pand van binnen en van buiten een flinke make-over wacht."

Winst

Aan geld voor dit alles heeft AFAS geen gebrek: haalde de firma in 2010 nog 15 miljoen euro winst bij 50 miljoen omzet, vorig jaar was de winst 30 miljoen en de omzet 92 miljoen. In 2021 wil AFAS een compleet nieuw hoofdkantoor neerzetten in Leusden, mét theater met 800 stoelen. ,,Alle voorbereidingen verlopen voorspoedig."

Volgend project

Nu dat reilt en zeilt: wat wordt het volgende paradepaardje? ,,We gaan eerst goed werk maken van AFAS Live, dan kijken we verder. We hebben gedacht aan Zigg0 Dome in plaats van de HMH. Maar deze zaal is zo veel intiemer, en door zijn grootte vooral bedoeld voor artiesten die nog kunnen groeien, óf die over hun hoogtepunt heen zijn. Daar horen we graag bij. Bij die eerste groep dan."