Nieuws Actueel

Libéma: opvang vluchtelingen prima te doen

Luc Oggel 14 januari 2016

Zeelandhallen vluchtelingen

Libéma, eigenaar van de Zeelandhallen in Goes, is tevreden over de opvang van vluchtelingen. "Het is prima te doen", zegt woordvoerder Ron van Kuijk in PZC. De Zeelandhallen doen, met een pauze van een maand, sinds juli dienst als noodopvanglocatie voor drie- tot vijfhonderd vluchtelingen uit voornamelijk Syrië en Eritrea.

Het uitgangspunt daarbij was dat geplande evenementen kunnen doorgaan. Toch zijn sinds juli al vier activiteiten verplaatst, afgelast, uitgesteld of aangepast. In een aantal gevallen heeft dat direct met de noodopvang te maken, zoals de Dogshow (afgelast, stond gepland voor komend voorjaar), het congres van Jehova’s getuigen (zou afgelopen augustus plaatsvinden, verplaatst naar de Brabanthallen vanwege ruimtegebrek) en de Modelbouwshow van volgende maand. Die gaat wel door, maar deels in een tijdelijk paviljoen op het parkeerterrein.

De organisatie van de Horecabeurs heeft aangekondigd dat het evenement begin maart niet doorgaat omdat het concept wordt uitgebreid en verbeterd. Met de vluchtelingen heeft dat niets te maken, zegt Perry Kentin van organisator LMG Exhibitions. Van Kuijk van het vrijetijdsconcern Libéma kent en begrijpt geluiden dat ‘alles wijkt voor de vluchtelingen’, maar vindt het zelf ‘niet zo heel spannend’. Hij wil niet zeggen hoeveel geld Libéma van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) krijgt voor de noodopvang.

"Maar geld eraan verdienen interesseert ons niet", verwijst hij naar eerdere uitspraken van Libéma-topman Dirk Lips. Die is begaan met het lot van vluchtelingen, omdat zijn vader dat ook ooit moest. Van Kuijk: "We zijn een heel gezond bedrijf en willen geen geld verdienen over de rug van vluchtelingen."