Nieuws Actueel

Librije-koks naar prestigieuze kookwedstrijd in Lyon

Nog tien dagen. Dan vertegenwoordigen Librije-koks Jan Smink (28) en Lars Aukema (24) en commis Sander Verhaaf (21) van Landgoed Lauswolt uit Beetsterzwaag Nederland in Lyon op de Bocuse d'Or, de wereldfinale van deze prestigieuze kookwedstrijd, schrijft De Stentor.

Janske Mollen | Foto: Frans Paalman 13 januari 2017

Librije Zwolle Frans Paalman

"Het is de Champions League onder de kookwedstrijden waar het Nederlandse team vergelijkbaar is met Ajax of Feyenoord, die moeten opboksen tegen buitenlandse teams met veel meer budget", zegt Smink.

Klassieker

En daar hebben de chef-kok en zijn team zich terdege op voorbereid. "Dit is een traject van ruim twee jaar trainen en verfijnen. We hoorden eind september pas wat de opdracht voor de finale is. Een veganistisch gerecht en Bressekip met rivierkreeft. Dat laatste is een klassieker en was 30 jaar geleden de eerste opdracht bij Bocuse. We hebben het recept van toen gekregen, maar moeten het echt op onze manier maken en presenteren. En mét Nederlandse invloeden. Sindsdien hebben we gerechten bedacht, met het team en natuurlijk met Jonnie."

Top 10

In mei 2016 bereikte het drietal de top 10 in de Europese finale in Budapest (ze werden zevende) en nu dus de wereldfinale met 24 landen. Twee dagen koken zij om de titel 'beste chef van de wereld'.

Draaiboek

"Alles is van minuut tot minuut uitgeschreven", zegt Smink. "En Lars houdt dat tijdschema minutieus in de gaten." "Zij zitten dadelijk vijfeneenhalf uur in een tunnel en zien of horen niets", zegt Lars, die tot twee keer toe als commis van Smink fungeerde bij de Bocuse. "Concentratie en communicatie is het belangrijkste." Met als droomresultaat? "Een plaats in de top 10. Dan zijn we uitzinnig."