Nieuws Actueel

'Licht hoger begin voor Damrak’

Van onze redactie 18 november 2014

Image 4790654

,,We lijken fractioneel hoger te gaan openen. De Japanse beurs toonde herstel na de koersval op maandag. Daar lijken maatregelen te worden genomen om de economie weer uit het slop te trekken. De onderliggende teneur op de beurzen blijft verder goed. De lage rente zorgt ervoor dat we eigenlijk maar één kant op kunnen en dat is in aandelen“, aldus analist Tom Muller van Theodoor Gilissen.

Technisch dienstverlener Imtech ontving in het derde kwartaal minder orders dan een jaar eerder. Het nettoverlies werd teruggebracht tot 75 miljoen euro, van 96,1 miljoen euro vorig jaar. De Telegraaf meldde daarnaast dat Imtech beschuldigingen onderzoekt over criminele geldstromen waarmee voormalige Imtech-managers jarenlang de kas spekten van een voetbalclub uit de tweede Bundesliga.

Ahold

Supermarktconcern Ahold, dat dinsdag een investeerdersdag houdt, liet weten dat de onlineverkopen naar verwachting eind dit jaar uitkomen op 1,4 miljard euro. Het bedrijf streeft ernaar eind 2017 op 2,5 miljard euro aan onlineverkopen te zitten.

Oranjewoud bracht maandag na de slotbel de resultaten naar buiten. De houdstermaatschappij van ingenieursbureau Antea Group en bouwbedrijf Strukton heeft in de eerste negen maanden van dit jaar het bedrijfsresultaat met bijna 9 procent zien stijgen. De omzet ging met bijna 16 procent omhoog.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen dinsdag een gemengd beeld zien. In Tokio was de Nikkei een positieve uitschieter met een winst 2,2 procent. De hoop dat de Japanse premier Shinzo Abe de geplande btw-verhoging zal uitstellen en vervroegde verkiezingen zal uitroepen, wakkerde de kooplust onder beleggers aan. Maandag zakte de Nikkei nog 3 procent nadat was gebleken dat de Japanse economie opnieuw in een recessie zit.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag gemengd. Net als in Europa reageerden beleggers in New York positief op de aankondiging dat de Europese Centrale Bank (ECB) bereid is om staatsleningen op te kopen om de economie te stimuleren. De Dow-Jonesindex eindigde 0,1 procent hoger op 17.647,75 punten. De S&P 500 won 0,1 procent tot 2041,32 punten. De technologiebeurs Nasdaq daalde 0,4 procent naar 4671,00 punten.

Europa

De Europese beurzen gingen eerder op de dag met winst de handel uit. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 414,07 punten. De MidKap klom 1 procent tot 614,42 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,6 procent.

De euro stond maandag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,2473 dollar, tegen 1,2457 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent op 75,52 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent op 79 dollar per vat.