Nieuws Actueel

Licht hogere opening Wall Street

Van onze redactie 15 januari 2015

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 0,5 procent hoger op 17.508 punten en koerste de S&P 500 0,4 procent hoger op 2019 punten. De Nasdaq steeg ook 0,4 procent, tot 4657 punten.

Een uur voor de aanvang werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse producentenprijzen in december met 0,3 procent zijn gedaald ten opzichte van november. De daling was weliswaar iets sterker dan economen voorzagen, maar volgens handelaren viel de daling mee gezien de val van de olieprijzen. Rond dezelfde tijd bleek dat een graadmeter van de industriële bedrijvigheid rond New York in januari veel sterker steeg dan verwacht.

Bankensector

Tegenvallend nieuws kwam vooral uit de bankensector. Citigroup (min 1,8 procent) zag zijn winst in het afgelopen kwartaal bijna geheel verdampen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013. De inkomsten van de bank stonden fors onder druk door de onrust op de financiële markten en de opmars van de dollar. Citigroup kampte daarnaast met een hoge rekening voor schikkingen en reorganisatielasten.

Ook Bank of America (min 2,2 procent) presenteerde zijn resultaten. De winst daalde in het vierde kwartaal tot 3,1 miljard dollar, van 3,4 miljard dollar een jaar eerder. Onder meer door de lage rentestand en de onrust op de financiële markten in de laatste weken van 2014 stonden de inkomsten uit de handel in aandelen en obligaties onder druk.