Nieuws Actueel

'Licht lager begin Europese beurshandel'

Van onze redactie 7 oktober 2015

Image 5311830

,,De AEX lijkt ongeveer 1 punt lager te gaan openen na de sterke opmars in de afgelopen dagen. Er staan weinig macro-economische cijfers op het programma waar de markt richting aan kan ontlenen en de kwartaalcijfers die deze maand naar buiten komen zullen uiteindelijk de stemming gaan bepalen. Ook zouden de oliebedrijven nog wat verder kunnen opveren dankzij de stijgende olieprijzen", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfront liet Advanced Metallurgical Group (AMG) weten een meerjarige overeenkomst te hebben gesloten met een raffinagebedrijf in Canada. Financiële details werden door de metaalgroep niet gegeven.

Fusie

Arbeidsbemiddelaar Source Group overweegt een fusie met branchegenoot HeadFirst. Over de structuur van de voorgenomen fusie is tussen Value8, grootaandeelhouder van Source, en HeadFirst op hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

Uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek dat oprichter en miljardair Patrick Drahi van Altice meer aandelen van het bedrijf heeft gekocht. Ook Altice-topman Dexter Goei en financieel directeur Dennis Okhuijsen kochten aandelen van het bedrijf.

Verre Oosten

In het Verre Oosten lieten de beurzen woensdag winsten zien. Vooral de oliegerelateerde bedrijven werden opgepikt. De Nikkei in Tokio stond kort voor het luiden van de slotbel 0,8 procent in de plus. De handel stond in het teken van de Bank of Japan, die het zeer ruime monetaire stimuleringsbeleid onveranderd liet. In China beginnen de beurzen donderdag aan de verkorte handelsweek na een lange vakantieperiode in de Volksrepubliek.

De beurzen in New York deden dinsdag een stapje terug na de stevige koerswinsten van de afgelopen week. De Dow-Jonesindex eindigde met een nipte winst van 0,1 procent op 16.790,19 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,4 procent tot 1979,92 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq zakte 0,7 procent naar 4748,36 punten.

Winst

De Europese beurzen wisten dinsdag voor de derde handelsdag op rij winst te boeken. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,9 procent hoger op 440,72 punten. De MidKap ging 1,2 procent omhoog naar 650,11 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tot 1 procent hoger de handel uit.

De euro noteerde woensdag voor aanvang van de aandelenhandel onveranderd op 1,1265 dollar. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,7 procent tot 49,38 dollar. Een vat Brentolie kostte 1,1 procent meer op 52,47 dollar.