Nieuws Actueel

'Licht lager begin voor AEX'

Van onze redactie 28 mei 2015

Image 4953672

,,De hoop op een Griekse schuldendeal zorgde woensdag voor optimisme op de beurzen, maar de berichten over een mogelijk akkoord werden snel weer tegengesproken. Europa lijkt zijn poot stijf te houden met betrekking tot Griekenland en waarschijnlijk zal er pas op het allerlaatste moment een soort noodoplossing komen", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De Franse minister van Financiën Michel Sapin liet woensdagavond voorafgaand aan de G7-top in Dresden weten dat de onderhandelingen tussen Griekenland en zijn geldschieters zich nog niet in een stadium bevinden dat doelstellingen op papier gezet kunnen worden. Een anonieme Griekse ambtenaar zei eerder op de dag dat beide kampen dicht bij een akkoord zijn.

Atrium

Aan het bedrijvenfront maakte Atrium European Real Estate bekend dat de winst afgelopen kwartaal fors is gedaald. De brutohuuropbrengsten van het vastgoedbedrijven namen ook af.

In het Verre Oosten gingen de belangrijkste beursgraadmeters donderdag overwegend omlaag. De Nikkei in Tokio hield het hoofd nipt boven water en noteerde vlak voor het einde van de handel 0,1 procent in de plus. Een daling van de Japanse yen hielp de Japanse hoofdindex voor de tiende dag op rij omhoog. De Nikkei stevent daarmee af op de langste winstreeks in 27 jaar.

VS

De beursgraadmeters in New York sloten woensdag met redelijke winsten na de forse verliezen op dinsdag. De Dow-Jonesindex eindigde 0,7 procent hoger op 18.162,99 punten en de S&P 500 steeg 0,9 procent tot 2123,48 punten. De Nasdaq won 1,5 procent tot 5106,59 punten en bereikte daarmee een nieuw recordniveau.

De Europese aandelenbeurzen eindigden eerder op de dag met flinke winsten door de hoop op een Griekse schuldendeal. De AEX sloot met een winst van 1,4 procent op 503,52 punten en de MidKap ging 1 procent vooruit tot 757,25 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs kregen er tussen 1,2 en 2 procent bij.

De euro was donderdag voorbeurs 1,0915 dollar waard, tegen 1,0893 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent duurder op 57,74 dollar. Brentolie ging voor 0,7 procent meer over de toonbank en kostte 62,53 dollar per vat.