Nieuws Actueel

'Licht lagere opening AEX’

Rik Nizet 6 januari 2014

De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting licht lager. Ook de andere Europese effectenbeurzen zullen met kleine verliezen aan de eerste volledige handelsweek van het nieuwe jaar beginnen. De aandacht gaat deze week vooral uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag en het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag verschijnt.

"De AEX lijkt iets lager te beginnen in navolging van de negatieve stemming in Azië. Het is de afgelopen tijd relatief rustig geweest vanwege de feestdagen, maar nu is iedereen weer terug en zullen de beursomzetten weer toenemen. In Europa gaat de aandacht vandaag uit naar de inkoopmanagersindex van de dienstensector en wordt uitgekeken naar belangrijke gebeurtenissen later deze week'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland.

Aan het bedrijvenfront kondigde Arseus aan de verkoop van de dentale software Julie, Arseus Dental Lab, Arseus Dental Solutions Benelux en Arseus Dental Solutions France Ouest aan Henry Schein af te hebben gerond. De verkoopsom is 50 miljoen euro. Arseus herhaalde tevens dat het de strategische opties voor de divisies Healthcare Solutions en Healthcare Specialties analyseert, zowel binnen als buiten de onderneming.

Verre OostenDe beurzen in het Verre Oosten lieten maandag overwegend verliezen zien. De stemming werd gedrukt door een tegenvallend cijfer over de Chinese dienstensector. In Tokio sloot de Nikkei 2,4 procent lager op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar. De Japanse beurs was sinds 31 december gesloten vanwege een vakantieperiode.

De Chinese Shanghai Composite daalde 1,8 procent. Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de inkoopmanagersindex van de Chinese dienstensector in december is gezakt tot 50,9, van 52,5 in november. Een cijfer boven de 50 wijst op groei, daaronder is sprake van krimp.

New YorkDe effectenbeurzen in New York wisten zich vrijdag niet volledig te herstellen van de verliesbeurt waarmee de handel donderdag het jaar opende. De graadmeters op Wall Street leefden kort voor de sluiting nog op na een positieve toespraak van scheidend Fed-president Ben Bernanke, maar sloten uiteindelijk gemengd.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,2 procent hoger op 16.469,99 punten. De brede S&P 500 sloot vrijwel vlak op1831,37 punten, terwijl technologiebeurs Nasdaq 0,3 procent inleverde tot 4131,91 punten.

Slot AEXDe Europese aandelenbeurzen vonden vrijdag weer het pad omhoog. Na de verliesbeurt op de eerste handelsdag van het nieuwe jaar stapten beleggers weer in de markt. De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent hoger op 401,97 punten. De MidKap klom 0,7 procent tot 629,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 0,5 procent.

De euro was maandag voor opening van de aandelenbeurzen 1,3588 dollar waard, tegen 1,3605 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,2 procent tot 94,11 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,2 procent duurder, op 107,05 dollar.