Nieuws Actueel

'Licht positief begin beurshandel'

Van onze redactie 21 oktober 2015

Image 5357997

,,De AEX lijkt ongeveer 1 punt hoger te openen. Wall Street sloot dinsdag licht lager door een aantal tegenvallende kwartaalcijfers, maar de Aziatische beurzen staan wel in de plus. Er staan geen belangrijke macro-economische cijfers op het programma. Ook komen er geen grote Nederlandse bedrijven met kwartaalresultaten. Beleggers zijn dan ook vooral benieuwd wat ECB-president Mario Draghi donderdag gaat zeggen", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Dinsdag na de slotbel bevestigden expressbezorger TNT en zijn Amerikaanse branchegenoot FedEx dat de Europese Commissie geen bezwaren heeft tegen de overname van het Nederlandse bedrijf. Het aandeel TNT liep dinsdagmiddag al 10 procent op na mediaberichten dat Brussel de overname zou goedkeuren.

Nikkei

De Zwitserse bank Credit Suisse liet bij de publicatie van de kwartaalcijfers weten ruim 6 miljard frank (5,5 miljard euro) te willen ophalen om de balans te versterken. Ook maakte de bank bekend zijn kosten met 3,5 miljard frank te willen verlagen.

In het Verre Oosten gingen de aandelenmarkten woensdag overwegend licht omhoog. De Nikkei in Tokio was een positieve uitschieter en noteerde vlak voor sluiting van de beurs 1,8 procent in de plus. Een tegenvallende Japanse exportgroei in september zorgde voor hoop op meer steunmaatregelen van de Bank of Japan, die eind volgende week vergadert over het monetaire beleid.

De Chinese Shanghai Composite klom tussentijds 0,4 procent. In Hongkong was de beurs gesloten vanwege een nationale feestdag.

Euro

De beursgraadmeters op Wall Street en in Europa sloten dinsdag met kleine verliezen. In New York eindigde de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 17.217,11 punten. De breed samengestelde S&P 500 zakte ook 0,1 procent, naar 2030,77 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,5 procent in tot 4880,97 punten.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,5 procent in de min op 447,27 punten. De MidKap kende een positievere dag en eindigde met een plus van 0,5 procent op 672,77 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen verloren tot 0,2 procent. De CAC40-index in Parijs leverde 0,6 procent in.

De euro was woensdag voorbeurs 1,1362 dollar waard, tegen 1,1350 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 46 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,3 procent naar 48,55 dollar per vat.