Nieuws Actueel

Lichte daling inflatie

Rik Nizet 4 december 2014

De inflatie in Nederland is in de maand november licht gedaald tot 1 procent, vooral doordat benzine goedkoper werd. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Het lagere prijspeil is het gevolg van de daling van de prijzen van autobrandstoffen. In november kostte een liter euroloodvrij gemiddeld 1,63 euro, het laagste niveau in bijna drie jaar. Begin oktober 2012 piekte de benzineprijs nog op 1,83 euro. Voor een tankbeurt van 25 liter hoeft nu 5 euro minder betaald te worden, aldus het statistiekbureau.

SchommeltDe inflatie schommelt al het hele jaar rond de 1 procent. Dit komt omdat een flink aantal producten en diensten waar de consument zijn geld aan uitgeeft niet of nauwelijks in prijs zijn gestegen.

SinterklaasfeestOok het sinterklaasfeest pakt dit jaar voordeliger uit. "Zo zijn typische sinterklaascadeaus zoals chocolade, boeken, dvd’s, parfum en sieraden goedkoper dan een jaar eerder. Alleen speelgoed en snoep werden duurder", aldus het CBS.

MeetmethodeGerekend volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode daalde de inflatie vorige maand tot 0,3 procent. Dat is gelijk aan het gemiddelde in de eurozone. In Duitsland, de grootste economie van Europa, is de inflatie hoger dan in Nederland. In Italië ligt het prijspeil iets lager en in Spanje is er al bijna een half jaar sprake van negatieve inflatie.

Bij de Europese maatstaf wordt, anders dan in de Nederlandse methode, geen rekening gehouden met de kosten van de eigen woning. Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) is er sprake van prijsstabiliteit als de inflatie onder, maar dichtbij, 2 procent ligt.