Nieuws Actueel

Lichte terugval op Amerikaanse beurzen

Van onze redactie 30 december 2014

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond een dik halfuur voor de slotbel 0,3 procent lager op 17,992 punten. De bredere S&P 500 zakte na de nieuwe recordstand van een dag eerder 0,4 procent terug tot 2082 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq leverde 0,5 procent in en kwam op 4781 punten.

Dinsdag bleek dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten deze maand minder sterk is gestegen dan verwacht. Daar stond tegenover dat de consument het in november iets zonniger inzag dan eerder werd gedacht. Een meevallend cijfer over de huizenprijzen in de grote steden in de VS kon beleggers evenmin inspireren.

Caterpillar

Caterpillar was de sterkste daler in de Dow. De fabrikant van zware machines voor de industrie, land- en mijnbouw werd 1,2 procent minder waard. Software- en technologieconcern Microsoft en chipfabrikant Intel volgden met verliezen rond de 0,9 procent.

Bovenaan bij de hoofdfondsen stond zorgconcern UnitedHealth met een plus van 0,5 procent. De bank JPMorgan Chase kreeg er 0,4 procent bij, detailhandelsgigant Wal-Mart 0,3 procent.

Olie

De prijs van Amerikaanse olie herstelde 0,4 procent tot 53,81 dollar per vat. Die van Brentolie daalde 0,4 procent tot 57,65 dollar per vat. De oliebedrijven ExxonMobil en Chevron stonden vrijwel vlak, de toeleveranciers Halliburton en Schlumberger verloren allebei 0,9 procent.

Op de valutamarkt was de euro was 1,2150 dollar waard. Bij het scheiden van de markt op de Europese effectenbeurzen eerder op de dag was dat 1,2170 dollar.