Nieuws Actueel

Liever een westerse manager

Merlijn Ensing 12 maart 2014

Wie in Afrika zoekt naar goed personeel moet een beetje mazzel hebben. Vooral managers zijn lastig te vinden. Werk in Afrika is een Nederlands bemiddelingsbureau dat hoogopgeleide en avontuurlijke mensen naar Afrika stuurt. Eigenaar Inez Willeboordse: “Soms ben ik wel drie of vier maanden bezig voordat ik de juiste match vind.”

“In de afgelopen twee jaar heb ik zo’n veertig man geplaatst. Meestal zijn het Europeanen die naar Afrika willen, of Afrikanen die hier een opleiding hebben gevolgd en hun kennis en ervaring mee terugnemen. Bedrijven waar ik voor werk zijn vooral gevestigd in engelsprekende landen: Kenia, Tanzania, Zambia, Oeganda, Ghana en Nigeria. En er zijn nu meer mogelijkheden in Mozambique, want daar is gas gevonden.”

“Mijn klanten zijn vaak internationale bedrijven die ook actief zijn in Afrika. Ze zijn actief in onder meer olie en gas, landbouw, IT, hernieuwbare energie en infrastructuur. Vaak proberen ze het eerst met lokaal personeel, maar vooral bij managementfuncties blijkt dat nog wel eens lastig. Vanwege het opleidingsniveau, maar ook cultuurverschillen of de lastige communicatie op afstand.”

“Vaak zijn bedrijven al heel lang aan het zoeken voordat ze mij inschakelen. Goede managers voor sales, business development, operations en finance die in Afrika willen werken en wonen zijn erg gewild maar dun gezaaid.”

“Ik heb op het moment een bestand van zo’n 2.500 namen, veel Nederlanders, maar ook Scandinaviërs, Duitsers en Britten. En de laatste tijd ook steeds meer Afrikanen die in Europa of Amerika zijn opgeleid. Het gebeurt wel eens dat iemand perfect matcht met de vacature, maar niet zo vaak. De branche ‘Afrika’ is zo specifiek dat het soms wel drie of vier maanden duurt voor ik de juiste persoon vind.”

“Andersom is het ook niet makkelijk om een betrouwbare werkgever te vinden. Daar zit mijn toegevoegde waarde. Vaak ken ik de bedrijven, persoonlijk of via via. En als anders ga ik op onderzoek uit. Tegen de mensen die in Afrika willen werken ben ik eerlijk: het is vallen en opstaan, maar de aanhouder wint.”

“Als westerling kun je helpen een bedrijf op een goede manier op te zetten. NGO’s in Afrika zijn vooral actief in de sociale hoek. Heel goed natuurlijk, maar ik ben zelf meer voorstander van sociaal én ondernemend.”