Nieuws Actueel

Lift naar ongekende hoogte in ultrawolkenkrabber Kingdom Tower

Bram de Vrind 6 juni 2014

Het Finse industrieconcern Kone gaat de liften en roltrappen bouwen in wat de hoogste toren ter wereld moet worden, de Kingdom Tower in Jeddah, de tweede stad van Saudi-Arabië. Dat maakte de onderneming donderdag bekend, zonder financiële details te vermelden.

De Kingdom Tower, die omgerekend ruim 900 miljoen euro kost, zal bij oplevering in 2018 meer dan 1 kilometer hoog zijn en plaats bieden aan onder meer appartementen, kantoren en een hotel. Het gebouw wordt uitgerust met 65 liften en roltrappen van Kone, dat daarbij ook een onderhoudscontract voor 10 jaar heeft getekend.

Er komen onder meer dubbeldeksliften in de toren, die bezoekers en bewoners met een snelheid van meer dan 10 meter per seconde naar boven of beneden kunnen vervoeren. Ook wordt gebruikgemaakt van nieuwe lifttechnologie waarmee met één lift een veel groter hoogteverschil kan worden overbrugd dan nu het geval is.

Het hoogste gebouw ter wereld is op dit moment nog de Burj Khalifa in Dubai, een van de Verenigde Arabische Emiraten. Die in 2007 voltooide woon- en kantoortoren is bijna 830 meter hoog.