Nieuws Actueel

Een eindeloze zoektocht naar perfectie

Bram de Vrind 23 december 2015

Daguetriemenlimousinmachines1065

Een riem van struisvogelleer, of heb je liever pythonhuid om je middel? De exclusieve riemenmaker Daguet levert het allemaal. Prijskaartje: tot 5000 euro. DeOndernemer.nl dompelt zich onder in de wereld van ambacht & luxury in de Franse Limousin.

De Ondernemer Goes Limousin:McDonald's 2.0Hofleverancier van Madonna Frankrijks geweefde goud Video: Een wonderlijke gedaanteverwisseling

Via een deur achterin de werkplaats brengt Thibault Favre de Lapaillerie ons naar zijn 'schatkamer'. In het donkere magazijn toont hij de meest luxueuze leersoorten waarmee zijn bedrijf Daguet werkt: uiteenlopend van oranjekleurig struisvogelleer, tot ruwe olifantenpels, verfijnde pythonhuid en zachtrose krokodillenbuik. De laatste is de duurste onder de leersoorten; met een prijs van 20 euro per strekkende centimeter doet zo'n vel duizenden euro's.

Op maat gesnedenHet leer vormt de basis van de producten die de ambachtelijke riemenmaker levert. In de kleine werkplaats in een woonwijk van Saint-Junien produceert hij er met een dozijn werknemers dagelijks zo'n 250 stuks. Daguet levert op maat gesneden riemen onder eigen merk en werkt voor de grote modehuizen, vertelt Favre de Lapaillerie. Hij maakt daarnaast andere leerproducten zoals tassen, etui's en portemonnees.

Extra gestanstDe jonge eigenaar (lederen schort, zijscheiding, nonchalant baardje) gaat ons voor naar het werklokaal voor de luxeproducten. "De duurste riemen worden vier keer geverfd en extra gestanst", zegt hij terwijl hij een bordeauxrode riem van een sierrand voorziet. "We zijn hier elke dag bezig met een zoektocht naar perfectie."

iPad hoezenFavre de Lapaillerie besloot het roer om te gooien nadat hij het bedrijf op 28-jarige van zijn oude meester overnam. De leerfabrikant (opgericht in 1969) leverde van oudsher aan boetieken, maar die verdwenen in rap tempo uit het straatbeeld. Daarom besloot hij zich toe te leggen op 'custom made' riemen en zocht samenwerking met de grote modehuizen. Hij kwam daarnaast met nieuwe toepassingen, zoals lederen hoezen voor de iPhone of iPad.

VoorradenHij is naar eigen zeggen één van de weinigen in Frankrijk die op maat gemaakte riemen levert. "Het voordeel is dat we daardoor geen grote voorraden nodig hebben."

Custom madeDe prijs voor een riem van krokodillenleer bij de grote modehuizen - Favre de Lapaillerie wil niet zeggen voor wie hij ze produceert - kan oplopen tot 5000 euro. Maar de op maat gemaakte riemen die hij onder eigen merk levert, kosten nog geen fractie daarvan, vertelt de ambachtsman voordat hij ons naar de uitgang leidt. Voor 90 euro heb je al een custom made riem van Daguet. Maar dan moet je het wel genoegen nemen met 'gewoon' koeienleer.