Nieuws Actueel

Lintjesregen 2015: Lintje voor ondernemer Lips

Caroline Spilt 24 april 2015

Lintjesregen lintje 2013 koninginnedag kroning troonswisseling amsterdam gerard joling jack van gelder

Cabaretier Jörgen Raymann, omroepbaas Jan Slagter, advocaat Oscar Hammerstein, zangeres Marga Bult en oud-PSV-directeur Jan Reker zijn onder de 2838 mensen die vrijdag een lintje hebben gekregen. Dat meldden het Kapittel voor de Civiele Orden, de instelling die over de onderscheidingen gaat, en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Een andere 'decorandus' is ondernemer Dirk Lips. Hij is directeur en eigenaar van Libéma (Lips Beheermaatschappij). Dat is de eigenaar van onder meer safaripark de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad, de Brabanthallen in Den Bosch en Autotron Rosmalen. Lips mag zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Diezelfde onderscheiding was voor ondernemer Jos van Tilburg, oprichter van kledingmerk G-Star RAW. De Haagse mode-ontwerper Frans Hoogendoorn werd geridderd.

Hammerstein Hammerstein werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij wordt geprezen om zijn inzet voor hiv-patiënten. Ridder Marga Bult deed in 1987 voor Nederland mee met het Eurovisiesongfestival. Ridder Jörgen Raymann is cabaretier en tv-presentator, maar daarnaast maakt hij ,,door het geven van workshops maatschappelijk taboeonderwerpen bespreekbaar, zoals huiselijk geweld''. Ook Reker werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

SlagterJan Slagter is gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een stap hoger in de rangorde dan Ridder. Slagter is oprichter en directeur van Omroep MAX.

Van WoerkomVoormalig hoofddirecteur Guido van Woerkom van de ANWB werd eveneens benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Van Woerkom werd vorig jaar juni benoemd tot de nieuwe Nationale ombudsman, maar trok zich later terug na ophef over uitspraken over Marokkanen en een riante vertrekbonus bij zijn oude werkgever.