Nieuws Actueel

Liquid in Zwolle maakt als eerste gebruik van horecavrijheid

De Zwolse homobar Club Liquid wil als eerste horecabedrijf in de stad tot acht uur 's ochtends open. Uitbater Niek lá Mon mikt op 1 juli als ingangsdatum. Hij speelt daarmee in op de vrijheid die lonkt voor de horeca.

Jordy Boschman | Foto: Freddy Schinkel 31 mei 2016

Zwolle uitgaan freddy schinkel

Een meerderheid van de Zwolse gemeenteraad besloot onlangs de horecatijden vrij te geven. Uitbaters mogen tot vroeg in de ochtend doorgaan, mits ze tussen vier uur 's nachts en acht uur 's ochtends geen nieuwe gasten binnen laten. Het gaat om een proef van een jaar.

AppClub Liquid wil voorkomen dat er in de nacht van zaterdag op zondag kort voor vier uur een stormloop ontstaat op de uitgaansgelegenheid aan de Kamperstraat. Daarom wordt er vanaf drie uur gewerkt met een 'digitaal deurbeleid'. De bar laat een gratis app ontwikkelen, die om drie uur een notificatie stuurt naar de gebruikers met daarin de boodschap dat de toegangsdeur van Liquid over een uur sluit. Klanten met de app krijgen voorrang op andere bezoekers.

Het plan om horecatijden vrij te geven kwam uit de koker van D66 en VVD.

VrijheidHet was zeker niet onomstreden. Christelijke partijen CDA en ChristenUnie voelden er dit voorjaar niets voor. Ook vanuit de bewonersvereniging van de binnenstad klonk kritiek. Zij vrezen meer overlast in de vroege uurtjes. De ervaringen in andere steden met vrije horecatijden zijn wisselend.

VVD'er Thom van Campen, een van de politieke aanjagers van het vrijgeven van de horecatijden in Zwolle, noemt het een 'stoer besluit' van Club Liquid. "Leuk dat ze van deze ruimte gebruikmaken. Ik hoop dat er nog meer van dit soort berichten komen. Niet omdat we ervoor pleiten dat alle kroegen de hele nacht door moeten gaan, maar omdat we ondernemers de vrijheid willen geven."