Nieuws Actueel

'Liquidatie Amstelveense is een drama' (video)

Van onze redactie 9 december 2014

De moord op de vrouw is mogelijk een afrekening in het criminele circuit, die onderdeel is van de gangsteroorlog die al twee jaar gaande is in Amsterdam en omstreken.

De politie tekent daarbij wel aan dat andere scenario's niet worden uitgesloten. Zij heeft een groot rechercheteam op de zaak gezet, dat dringend op zoek is naar getuigen van het geweld. Ook zoekt de politie getuigen die iets kunnen zeggen over de toedracht. Er zijn nog geen arrestaties verricht.

Ter plekke gestorven De vrouw werd maandag rond 19.30 uur aan de Beeckestijn meerdere malen beschoten. Reanimatiepogingen van buurtbewoners en hulpverleners mochten niet baten: de vrouw stierf ter plekke.

Kort na de schietpartij stond even verderop in Amstelveen een zwarte BMW in brand. De auto had gestolen kentekenplaten. De politie onderzoekt nog of het om een vluchtauto gaat. Door de brand raakten meerdere auto's beschadigd.

Gangsteroorlog Het Parool heeft gemeld dat de doodgeschoten vrouw de vriendin is van een crimineel, ene H., die een rol speelt in de criminele groepering rond wijlen Gwenette Martha. Hij werd in mei geliquideerd, ook in Amstelveen. Martha zou een sleutelfiguur zijn geweest in de gangsteroorlog. De strijd zou zijn begonnen met een ruzie om een paar honderd kilo cocaïne.

De gangsteroorlog kenmerkt zich door zeer grof geweld, waarbij met automatische wapens, zoals kalasjnikovs, vele kogels worden verschoten. Eind 2012 werd, na een dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, ook op de politie geschoten. In juli werd in Amsterdam-Oost een volkomen onschuldige man in zijn auto doodgeschoten, nadat hij vermoedelijk was aangezien voor iemand die een rol in de criminele strijd zou spelen.

Rechtszaken In een paar zaken zitten verdachten in voorarrest, waaronder die van de Staatsliedenbuurt. In Tanger (Marokko) verschijnt dinsdag Hamza B. voor de rechter, op verdenking van betrokkenheid bij die schietpartij. Vorige week is voor het eerst een verdachte veroordeeld voor betrokkenheid bij het recente onderwereldgeweld.