Nieuws Actueel

Lockheed wint grote defensiedeal

Rik Nizet 30 maart 2015

Lockheed martin loods groot

Het Amerikaanse defensieconcern Lockheed Martin heeft een grote opdracht binnengesleept in Zuid-Korea. Het bedrijf gaat samen met Korea Aerospace Industries nieuwe gevechtsvliegtuigen ontwikkelen in een deal ter waarde van omgerekend 7,3 miljard euro.

Die straaljagers moeten vanaf 2025 verouderde types in dienst van het Zuid-Koreaanse leger vervangen en de militaire capaciteiten van het land versterken. Indonesië is ook betrokken bij het programma. Lockheed verslaat met de deal zijn Amerikaanse rivaal Boeing, producent van onder meer de F-15, en het Europese Airbus, de maker van de Eurofighter Typhoon.

Eind 2013 won Lockheed al een order van Zuid-Korea voor veertig F-35's (JSF) voor 7,8 miljard dollar. De exacte details van de nieuwe opdracht voor Lockheed moeten nog nader worden uitgewerkt.

Verder werd gemeld dat Zuid-Korea 1,2 miljard dollar uittrekt om zijn Patriot-luchtafweersysteem te moderniseren en uit te breiden. Daarmee wil het land zijn afweer tegen de raketten van Noord-Korea versterken.