Nieuws Actueel

Lof voor PvdA'ers helpt partij er nog niet bovenop

Van onze redactie 16 januari 2015

Zelfs de Londense burgemeester Boris Johnson noemde zijn in Marokko geboren collega ‘my hero’, mijn held.

Trots En daar was ook Eberhard van der Laan. Amsterdammer, burgervader – en ja, ook al van de sociaaldemocratische familie. Onvermoeibaar trok hij van demonstratie naar talkshow met zijn betoog om de angst in het land niet te bezweren met de inzet van een gigantische politiemacht.

Als klap op de vuurpijl sleepte weer een andere PvdA’er, Paul Depla, het burgemeesterschap van Breda in de wacht. Partijgenoten zijn trots dat hun burgemeesters en bewindslieden zoveel waardering oogsten. Een positief geluid dat welkom is na maanden van negatieve publiciteit, intern gerommel en almaar beroerde peilingen. „PvdA-bestuurders zijn misschien wel op hun best als het moeilijk is. Dan staan ze er”, zegt vicefractievoorzitter Martijn van Dam.

Grote nederlaag Toch straalt de populariteit van de PvdA-boegbeelden nog niet af op de rest van de partij. Politiek leider Diederik Samsom staat onder druk nu de sociaal-democraten bij de Statenverkiezingen van 18 maart weleens opnieuw een grote nederlaag zouden kunnen lijden. De partijtop houdt vanzelfsprekend de moed erin. „Slechte peilingen zijn in ons geval nog nooit uitgekomen”, stelt Van Dam.