Nieuws Logistiek en transport
Zeecontainers en waarom er 'van alles' duurder gaat worden...
Wordt de Action duurder? Zijn tropische vruchtensappen straks onverkrijgbaar? De prijs van zeecontainers is geëxplodeerd en dat heeft gevolgen voor het winkelaanbod. ,,Uiteindelijk moeten we de hogere transportkosten wel doorberekenen.’’

Foto: ANP.
Bedrijven in de Rotterdamse haven hebben de grootste moeite om containers te vinden om bestellingen uit Azië hier naartoe te halen. Én het kost ze veel meer. Voor de coronapandemie telden zij voor een container uit China nog geen 600 euro neer. Nu, anderhalf jaar later, is dat 15.000 euro.
,,Op een gegeven moment kunnen de spulletjes bij de Action niet meer zo goedkoop zijn.’’ Havenondernemer Dennis de Roo voorspelt in het AD prijsstijgingen in de winkels. Zijn familiebedrijf Van Donge & de Roo is een van de grootste logistieke dienstverleners in Rotterdam en druk met het vinden van containers voor internationale transporten.
Hij vindt de huidige prijs voor containers ‘buiten redelijkheid’, maar ziet die niet meer terugkomen op het oude niveau. Dat komt volgens hem omdat de containermarkt in handen is van een klein aantal wereldwijd opererende scheepvaartbedrijven die ook nog eens samenwerken. ,,Feitelijk heb je te maken met maar drie spelers.’’
Coronapandemie: eerst voeren veel minder schepen tussen Azië en Europa en vervolgens zijn mensen toen ze thuis zaten veel meer online gaan bestellen, waardoor de vraag naar elektronica en meubels uit China sterk steeg.
File van schepen
Het is begonnen met de coronapandemie, schetst directeur Bas Janssen van de Rotterdamse havenondernemersorganisatie Deltalinqs de situatie. Eerst voeren veel minder schepen tussen Azië en Europa en vervolgens zijn mensen toen ze thuis zaten veel meer online gaan bestellen, waardoor de vraag naar elektronica en meubels uit China sterk steeg. ,,Er ontstond een tekort in het aanbod containers op de plek waar ze nodig waren.’’ Dat verergerde door het vastlopen van de containerreus Ever Given in het Suezkanaal en de file van schepen die daarachter ontstond. En nu drijft de sluiting van een aantal Chinese havens vanwege oplaaiende Covid-19-besmettingen de prijs weer verder op.
Dennis de Roo spreekt van ‘een gegeven waarmee we moeten leren leren leven’. Bas Janssen denkt dat de prijs weer zal terugveren, maar nooit meer zo laag zal zijn als het ooit was.
Voor het bedrijf Kloosterboer, bekend van de koelvrieshuizen, betekenen de huidige containerprijzen dat ze lastiger aan fruitsap uit Zuid-Amerika komt en dat importeurs naar andere manieren zoeken om hun goederen te verschepen. ,,In dozen op pallets’’, zegt Gerben Paauwe van Kloosterboer. Op termijn kan de consument het volgens hem merken in de prijzen.
Unilever: duurdere producten vanwege transportkosten
Winkels als Blokker en de Action laten zich er niet over uit, maar levensmiddelenconcern Unilever kondigde pas wel aan dat hun producten duurder worden vanwege de transportkosten en ook brancheorganisatie van de non-foodwinkeliers INretail voorspelt hogere prijzen.
Hoeveel hoger, hangt af van tal van factoren: ,,Sommige producten worden per duizend in een container vervoerd en dan kunnen de kosten meer verdeeld worden. Voor grote zaken als meubels ligt dat anders,’’ zegt Bert-Jan van der Stelt van INretail. Logistiek dienstverleners in de meubelbranche melden al prijsstijgingen van stoelen met een kwart. Volgens Van der Stelt komt dat niet alleen door de hogere containerprijs, maar door ook de stijgende grondstoffenprijzen. Dat speelt al langer.’’
Lees ook: Dit is de reden waarom China zo'n grote rol speelt in onze bedrijfsvoering
Dichterbij halen, vaker in Europa inkopen
Behalve dat bedrijven prijzen verhogen en andere manieren van transport zoeken, zullen ze ook kijken naar mogelijkheden om hun spullen van dichterbij te halen. Volgens Van der Stelt gebeurt dat al in de meubelbranche die bankstellen, tafels en stoelen vaker in Europa laat maken. Interieurwinkel Casa zegt vaker in Europa in te kopen.
Dennis de Roo noemt dat een voordeel van die hoge containerprijs: ,,Het wordt minder interessant om spullen de hele wereld over te slepen. Dat is ook beter voor het milieu.’’