Nieuws Logistiek en transport
Remco Vos: ‘Bij De Klok Logistics lopen weinig mensen met stropdas’
Remco Vos - een Brabantse jongen met diesel in het bloed - nam in 2010 De Klok Logistics over. Het Nijmeegse transportbedrijf ging failliet na een verwoestende brand, gevolgd door een economische crisis. Nu is het een succes. ,,De hele managementlaag heb ik ertussenuit gehaald."

Remco Vos, directeur van De Klok Logistics. Foto: Paul Rapp
Hij doet het nog weleens, als hij bij een bedrijf is. Nog even een rondje rijden over het bedrijventerrein: kijken wat er misschien bij andere bedrijven te halen is aan handel. Ruikt hij potentiële klandizie, dan maakt hij er een fotootje van. Want daar moet de sales-afdeling eens achteraan.
Tien jaar geleden deed Remco Vos dat niet af en toe, maar iedere zaterdag, samen met zijn toen 4-jarige zoontje. Maar die moet tegenwoordig hockeyen en Vos heeft inmiddels handel genoeg. Is het geen toiletpapier, dan zijn het wel spullen voor de bouwmarkt. Want het gaat goed met De Klok Logistics Nijmegen, dat tien jaar geleden omviel. Op de puinhopen van het failliete bedrijf bouwde Vos aan de succesvolle onderneming die het nu is.
Testen op antistoffen
,,Als het zo blijft doorgaan, dan heeft corona maar een beperkt effect en kunnen we gewoon doordraaien. Mensen hebben toch spullen nodig”, zegt Vos in het AD. ,,Maar je moet corona wel buiten de tent houden en chauffeur zijn, is wel een contactberoep. Onze jongens hebben we laten testen op antistoffen. Want als je pakweg 55 bent en weet dat je al antistoffen hebt, dan zit je toch iets lekkerder achter het stuur. Mensen, zorg dat je gezond blijft: daar wijzen we de chauffeurs ook op. Dus neem niet die gehakballetjes, want dat zorgt voor overgewicht.”
De Klok-directeur, - zwarte broek, zwart overhemd - geeft zelf het goede voorbeeld. Hij is afgevallen. ,,21 kilo lichter", zegt hij, met enige trots in zijn stem. Begin mei was hij er ‘helemaal klaar mee’ en vanaf dat moment is hij anders gaan eten. Koekjes komen niet meer op tafel en hij sport, wel vier, vijf keer per week. Vos heeft er nu ook de tijd voor. Want er is meer rust in het bedrijf. ,,Als je een bak ellende aan je hoofd hebt, ga je niet sporten.”
Lees ook: Transportbranche zet vraagtekens bij investeringen infrastructuur
Opa Harry als grote voorbeeld
Terug naar tien jaar geleden, naar november 2010, naar wat er toen over was van De Klok Logistics. Op 22 november nam hij de failliete boedel over; een transportonderneming met een goed imago, die hij heel graag wilde hebben.
Jeugdsentiment. Opa Harry Vos- ‘mijn grote voorbeeld’ - huurde voor het bekende familiebedrijf in het transport weleens vrachtwagens van De Klok in. Een ‘superbedrijf’. Maar dat ‘superbedrijf’ draaide wel ‘tonnen verlies per maand’. Natuurlijk waren de verwoestende brand en de daarop volgende economische crisis de nekslag voor het bedrijf. Maar er was organisatorisch ook wel wat mis, weet Vos. ,,De hele managementlaag heb ik ertussenuit gehaald.”
"We zijn een platte organisatie, ze kunnen me gewoon bellen"
Met een been op de werkvloer
Vos is een Brabantse jongen met diesel in het bloed gebleven. Geen man van luxe directiekamers; zijn auto is zijn kantoor. ,,Ik rij 110.00 kilometer per jaar.” Want hij is een directeur die met één been op de werkvloer staat, tussen de chauffeurs van zijn bedrijf.
Van de 260 werknemers die in 2010 bij De Klok werkten, had na de doorstart bijna de helft nog werk bij het bedrijf, 120 mensen. Inmiddels zijn het alweer 250 mannen en vrouwen, bijna net zo veel als kort na de doorstart tien jaar geleden. Daarnaast is er een twintigtal charters die in dienst van De Klok rijden.
Na de overname ging alles door zijn handen, alle facturen, zoals die van het energiebedrijf. ,,De stroomrekening was giga-hoog. Bleek dat de thermostaat van de sprinklerinstallatie op 30 graden stond. Dan heb je een bubbelbad buiten staan.”
Kort op de bal
De Klok vervoerde tot dan toe vooral woningtextiel. De vrachtwagens lagen vol met rollen tapijt, maar het werd in 2010 crisis: de bouw lag op zijn gat, mensen verhuisden niet. Dus moest Vos op zoek naar nieuwe handel.
,,We doen nu reguliere distributie en rijden voor Bruna, Action, Hema, bouwmarkten. We rijden door het hele land, van Maastricht en Groningen tot Den Helder en Middelburg. De chauffeurs vinden het leuk. We zijn vanuit Nijmegen een echte landelijke vervoerder.”
Nog steeds zit hij ‘kort op de bal’. ,,Is er een probleem, dan lossen we het snel op. Gas erop, gaan! Er gaat heel veel niet goed, maar we zijn een platte organisatie. Ze kunnen me gewoon bellen. Hier lopen weinig mensen met een stropdas.’’